ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: Κάποιοι ανεβαίνουν όλα τα στάδια ιεραρχίας με fast track διαδικασίες ενώ άλλοι παραγκωνίζονται

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υπουργείο Υγείας
Εδώ και ένα χρόνο έχει ψηφισθεί νόμος που προβλέπει ότι η ιεραρχία των δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά και των νοσηλευτών του ΕΣΥ θα γίνεται με αξιοκρατικές κρίσεις. Αντί αυτού, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών του ΕΣΥ καταγγέλλει ότι γίνονται συνεχώς αναθέσεις καθηκόντων "σε ημέτερους που στερούνται σε πολλές περιπτώσεις τυπικών προσόντων με παράλληλο "αποκεφαλισμό" των προηγούμενων προϊσταμένων".

Το iatropedia επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, Αριστείδη Δάγλα, για το θέμα και πληροφορήθηκε συγκεκριμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν πιθανή αναξιοκρατία…

Όπως μας ενημέρωσε, σήμερα στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» έγινε διευθύνουσα μία νοσηλεύτρια που μέσα σε ένα έτος διένυσε όλα τα στάδια της ιεραρχίας. Από απλή νοσηλεύτρια βάρδιας έγινε προϊσταμένη και τώρα διευθύνουσα (διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας) μέσα σε ένα έτος συνολικά! Την ώρα μάλιστα -που όπως μας λέει ο κ. Δάγλας – συνάδελφοί της με μεταπτυχιακά αλλά και διδακτορικό χρειάζονται χρόνια για να ανελιχθούν σε τέτοια θέση. Στην περίπτωση αυτή δε, η προκάτοχός της εστάλη υποχρεωτικά στην Πολυκλινική.

Ομοίως, στο ΓΝΑ «Αγία Όλγα» όπως καταγγέλλει η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ στο iatropedia, ο μέχρι πρόσφατα τομεάρχης, Μιχάλης Ματζανάς, «καρατομήθηκε» ενώ τοποθετήθηκε στην θέση του άτομο με χαμηλότερα τυπικά προσόντα.

Όπως αναφέρουν σε ενημέρωση που απέστειλαν από την Συνομοσπονδία:

Με την ψήφιση του Ν. 4369/2016, άρχισε να πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας στις τάξεις των νοσηλευτών, για τη διαφαινόμενη εδραίωση της αξιοκρατίας που θα εγκαινίαζαν οι θετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου σχετικά με την εξέλιξη στην ιεραρχία. Δυστυχώς όμως και παρότι ήδη πέρασε ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου, οι διατάξεις του δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα να βασιλεύει στα νοσοκομεία μια πρωτόγνωρη ανθρωποφαγία που υποδαυλίζεται από την παράνομη πρακτική των διοικήσεων να προβαίνουν σε αποκεφαλισμούς με παράλληλες αναθέσεις «ημετέρων».

Η πρακτική αυτή, αντιβαίνει ευθέως στο πνεύμα της νομιμότητας, καθώς είναι αντίθετη με το άρθρο 30 του εν θέματι νόμου, αποτελώντας μια εξοργιστική πρακτική που δυναμιτίζει κάθε έννοια αξιοκρατίας και δικαιοσύνης.
Καλούμε την ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να παρέμβουν άμεσα στη συντελούμενη παρανομία, προκηρύσσοντας άμεσα τις τυπικές κρίσεις για τη νοσηλευτική ιεραρχία, προκειμένου να επουλωθούν οι χαίνουσες πληγές στην αλληλεγγύη μεταξύ συναδέλφων που ενώ συνεργάζονταν αρμονικά επί δεκαετίες, τώρα αναγκάζονται να επιλέξουν κομματικό μετερίζι για να επιβιώσουν. Ο κομματισμός και η αναξιοκρατία, δεν μπορεί να έχουν θέση στη δημόσια διοίκηση, τουλάχιστον σύμφωνα με το πνεύμα που διέπει τις διακηρύξεις της παρούσας κυβέρνησης.

Τέλος, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων που θίγονται με αυτή την απαράδεκτη πρακτική και προτίθεται να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσον για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.