ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: Απέτυχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας- ΙΣΑ: Κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που παρέλαβαν ήταν άδεια ταμεία και διαλυμένη δημόσια υγεία. Αλλά διεκδίκησαν την εξουσία υποσχόμενοι αναστροφή της κατρακύλας και επιμένοντας ότι θα βρουν χρήματα για την Υγεία. Και τώρα έχει περάσει ένας χρόνος και τα πράγματα είναι χειρότερα ενώ σε κάθε καταγγελία και διαμαρτυρία εργαζομένων σε ΕΣΥ και ΠΕΔΥ, απαντούν με εξαγγελίες προσλήψεων το επόμενο χρονικό διάστημα... Δηλαδή πόσες θα γίνουν και πόσο γρήγορα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα δεδομένου μάλιστα ότι χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες και το καλοκαίρι πλησιάζει; Οι νοσηλευτές ήδη προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις...

Κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία από τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών βλέπει ο ΙΣΑ που έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών μετά και τον τραγικό θάνατο της 17χρονης Αφγανής στον καταυλισμό του Ελληνικού…

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και των μεταναστών και ειδικά των ευπαθών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες) από τις κακές συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας και την έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες. Eιδικά δε στους καταυλισμούς στον Πειραιά, το Ελληνικό και την Ειδομένη, «η κατάσταση είναι απαράδεκτη, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και εκθέτει τη χώρα», αναφέρει ο ΙΣΑ.

Ενώ με την αναμενόμενη άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τον επόμενο μήνα,θα αυξηθεί δραματικά και ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμωδών νόσων οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν και στον τοπικό πληθυσμό.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο ΙΣΑ, «υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν έχουν δρομολογηθεί στις περιοχές υψηλού κινδύνου , οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει το κίνδυνο έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος πυρετός , κ.τ.λ. Ο ΙΣΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει με κατεπείγουσες διαδικασίες τα ενδεδειγμένα μέτρα, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ προειδοποιούν ότι τα υπομνήματα θα μετατραπούν σε κινητοποιήσεις

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ που εκπροσωπεί τους νοσηλευτές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που υπηρετούν στο ΕΣΥ, «με φόντο το γενικότερο αναβρασμό που επικρατεί μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στην Υγεία, εξαιτίας της πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης ένδειας που ολοένα και επιδεινώνεται διαβρώνοντας κάθε μέρα και περισσότερες στιβάδες του συστήματος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι έκανε τον κύκλο της χωρίς να έχει καταφέρει απολύτως τίποτα. Απεναντίας, κατόρθωσε με τις λανθασμένες επιλογές της να επιδεινώσει τα προβλήματα που κληρονόμησε και να δημιουργήσει μια διχαστική λογική με την οποία προσπάθησε να πορευτεί και να διοικήσει.

Όποιος δεν είναι φίλα προσκείμενος στα κόμματα της συγκυβέρνησης, απαξιώνεται, στοχοποιείται και με συνοπτικές διαδικασίες οδηγείται στο ικρίωμα της χλεύης, της περιθωριοποίησης και της επίπλαστης κατακραυγής. Χωρίς άλλο, τα αποτελέσματα της πολιτικής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να έχουν ως στόχο την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων των πολιτών και ως δείκτη επιτυχίας την επίλυσή τους και τη βελτίωση του επιπέδου της δημόσιας υγείας.

Με βάση αυτά λοιπόν, η βαθμολογία της ηγεσίας του εν λόγω υπουργείου είναι το δίχως άλλο χείριστη, μιας και η πρόσβαση των πολιτών στις ετοιμόρροπες υπηρεσίες υγείας είναι δυσχερής, το προσωπικό είναι πλέον εκτός των ορίων της αντοχής και της αξιοπρέπειάς του, τα αναλώσιμα υλικά έχουν καταντήσει είδος προς αναζήτηση, τα χρέη των νοσοκομείων έχουν εξακοντιστεί με τάση περαιτέρω αύξησης, οι πολυθρύλητες προσλήψεις έχουν μείνει πρωταπριλιάτικο αστείο και η «αξιοκρατική» επιλογή των διοικητών έγιναν εσχάτως θέμα καλοκαιρινής επιθεώρησης.

Μέσα στο ζοφερό τούτο τοπίο δε φαίνεται να γλιτώνει ούτε η αισθητική μας, παρακολουθώντας προ ολίγων ημερών το μαινόμενο αναπληρωτή υπουργό να χρησιμοποιεί μια άκρως αγοραία και θυμώδη γλώσσα για να «κατακεραυνώσει» κάποιους δημοσιογράφους, με ένα ύφος το λιγότερο ατυχές για δημόσιο λειτουργό, ασχέτως αν είχε δίκιο ή άδικο για το θέμα στο οποίο αναφερόταν. Στον αντίποδα, η αβουλία και η πλήρης αδράνεια των επιτελών του υπουργικού γραφείου και του προϊσταμένου τους, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο τα λιμνάζοντα ύδατα των τεράστιων προβλημάτων που κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες ηγεσίες, με αποτέλεσμα να μην προχωράει καμία απολύτως αλλαγή, ακόμα κι αυτές που είναι απλούστατες, δεν έχουν οικονομικό κόστος και βέβαια δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις…

Επιπροσθέτως, οι καταγγελλόμενες παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργείου στην υπόθεση της πρόσληψης ων γιατρών και των νοσηλευτών των ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έκδοσης των αποτελεσμάτων, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη βαριά ατμόσφαιρα πάνω από την Αριστοτέλους.

Συνυπολογίζοντας όλα τα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας, θεωρούμε πως η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι ικανή να ασχοληθεί και να επιλύσει ούτε καν τα καθημερινά ζητήματα που ανακύπτουν, πολλώ δε μάλλον να αντιμετωπίσει τα μείζονα θέματα που συνεχώς διογκώνονται, το φλοιό των οποίων δεν έχει καν ακουμπήσει.

Ο κομματισμός, η έλλειψη σχεδιασμού, η αβουλία, η έλλειψη διοικητικής ικανότητας και η άσκηση πολιτικής με κριτήρια μη ορθολογικά και επιστημονικά ανερμάτιστα, έχουν στοιχειώσει πλέον για τα καλά κάθε ενέργεια των επιτελών του συστήματος, συνεχίζοντας έτσι το φαύλο κύκλο της κακοδαιμονίας του παρελθόντος.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, υπολογίζοντας όλα τα προαναφερθέντα και συγκεντρώνοντας καθημερινά τιτάνια φορτία δυσαρέσκειας από τα μέλη των 32 σωματείων της, είναι αποφασισμένη να δράσει κινητοποιούμενη άμεσα, ώστε να φτάσει η οργή και η αγανάκτηση των νοσηλευτών εκεί που λαμβάνονται (ή σωστότερα δε λαμβάνονται) οι αποφάσεις.

Τα υπομνήματα και τα έγγραφα αιτήματα ήρθε η ώρα να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις, όχι από μια χούφτα μασκαρεμένων συνδικαλιστών συγκεκριμένου κομματικού χώρου, αλλά από το σύνολο των νοσηλευτών της χώρας».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                       Ο Γ. Γραμματέας
Αριστείδης Δάγλας           Γεώργιος Αβραμίδης