ΠΑΣΟΝΟΠ: Στο 741% η πληρότητα νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ

  • Iatropedia
"Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής, αλλά και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των περιοδικών εκθέσεων του ΟΟΣΑ, το ΠΔ 87/1986 για τη στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κρίνεται ανεπαρκές, αναχρονιστικό, ξεπερασμένο και έξω από κάθε πλαίσιο λειτουργίας που προάγει την ποιότητα, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία". Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΠΑΣΟΝΟΠ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ωστόσο, η Ομοσπονδία γνωρίζει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, η κάλυψη του ήδη ανεπαρκούς αριθμού οργανικών θέσεων φτάνει μόλις στο 74,1%, δηλαδή 1 στις 4 οργανικές θέσεις είναι κενή, την ίδια στιγμή που ο όγκος των περιστατικών που κατευθύνονται στις δομές του ΕΣΥ υπερδιπλασιάστηκε σε μία πενταετία.

Συγκεκριμένα, στο ΕΣΥ υπηρετούν 29.253 νοσηλευτές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (σε σύνολο 39.452 οργανικών θέσεων), ενώ υπάρχουν 10.199 κενά.

Ειδικότερα, η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι οι απόφοιτοι Τεχνολογικής εκπαίδευσης σε ποσοστό 58,2% επί του συνόλου (17.033 υπηρετούντες, σε 21.922 οργανικές θέσεις ΤΕ). Ακολουθούν οι νοσηλευτές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ποσοστό 38,6% (11.281 υπηρετούντες σε 15.983 οργανικές θέσεις ΔΕ).

Τέλος, η μικρότερη κατηγορία αφορά νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με ποσοστό μόλις 3,2% επί του συνόλου (939 υπηρετούντες σε σύνολο 1547 οργανικών θέσεων ΠΕ).

«Από τα στοιχεία που παρατίθενται, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα περιθώρια διαβούλευσης και ανέξοδων εξαγγελιών για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουν τελειώσει», καταλήγουν από την Πανελλήνια Συνικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού.