ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: Να αξιοποιηθούν οι 8000 άνεργοι νοσηλευτές της χώρας για την στήριξη του ΕΣΥ

  • Iatropedia
Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης (σήμερα) του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ τονίζει την ύπαρξη έντονης ανησυχίας των νοσηλευτών του ΕΣΥ "για τη συνεχιζόμενη και συνεχώς επιδεινούμενη συνολική απαξίωση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν προ πολλού σταματήσει να λειτουργούν όπως αρμόζει σε ένα σύστημα υγείας που σέβεται τους πολίτες, αλλά και τους εργαζόμενους στις μονάδες και τις υπηρεσίες του. Οι ανθρώπινοι πόροι έχουν εξαντληθεί προ πολλού, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι νοσηλευτές που έχουν απομείνει να έχουν χάσει κάθε ίχνος αντοχής και αξιοπρέπειας.

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση σε νοσηλευτές από πλευράς στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ αντιθέτως η σχέση τους με τους γιατρούς είναι αντιστρόφως ανάλογη απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες του εν λόγω Οργανισμού. Παρά ταύτα και ενώ είχαμε διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις νοσηλευτών, εσχάτως ακούμε και διαβάζουμε μόνον για προσλήψεις γιατρών. Προφανώς ο άκαμπτος ιατροκεντρικός προσανατολισμός του ΕΣΥ δεν αποτελεί αντικείμενο προς θεραπεία από την κυβέρνηση, αλλά φαίνεται πως παρακολουθούμε ένα ακόμη επεισόδιο από το σίριαλ της καταδυνάστευσης των δομών του συστήματος από τον πληθωριστικό ιατρικό κλάδο, πνίγοντας κάθε άλλη φωνή και διεκδίκηση των άλλων επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου της υγείας…»

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλων στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ που από χθες καταδεικνύει την αγωνία των νοσηλευτών ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που εργάζονται στο ΕΣΥ για τα τεκταινόμενα στην Υγεία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «δείγμα του προαναφερθέντος, αποτελούν οι πρόσφατοι διορισμοί στις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα και τις δομές του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, από όπου απουσιάζουν αισθητά οι νοσηλευτές ή άλλοι σχετικοί με τη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας επιστήμονες».

Και ολοκληρώνουν την ανοιχτή επιστολή τους αναφέροντας ότι «τονίζουμε στον κ. Πρωθυπουργό ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική τους κατάρρευση, κάτι που καλείται να αντιμετωπίσει αξιοποιώντας άμεσα τους 8.000 άνεργους νοσηλευτές της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε ποιοι ασθενείς δικαιούνται 6μηνες συνταγές για τα φάρμακά τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ