ΠΑΣΙΔΙΚ: Το Υπουργείο Υγείας έρμαιο των μικροσυμφερόντων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την απαγόρευση λειτουργίας αιμοληπτηρίων, δίνοντας προθεσμία 3 μηνών σε όσα λειτουργούν για να κλείσουν, προωθεί το υπουργείο Υγείας για τις απομακρυσμένες περιοχές. Και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα...

Όπως αναφέρουν από την ΠΑΣΙΔΙΚ, την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγεία, προέβη σε αλλαγή πολιτικής αναφορικά με την λειτουργία αιμοληπτηρίων σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από εργαστήρια βιολογικών υλικών. Η λειτουργία των αιμοληπτηρίων αποτελούσε μια ανακούφιση στους πολίτες (ορεινών και δύσβατων, κυρίως) περιοχών οι οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επένδυση σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με μόνιμη παρουσία ιατρού.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των «ξεχασμένων» αυτών περιοχών θα μπορούσαν (τουλάχιστον) να έχουν πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις δίχως να αναγκάζονται να ταξιδεύσουν. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά έτη με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτές τις ευπαθείς ομάδες. Η επενδύσεις αυτές έγιναν με σκοπό την μακροχρόνια απόσβεσή τους και κυρίως με κοινωνικά κριτήρια.

Το υπουργείο Υγείας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, εισήγαγε (σε άσχετο νομοσχέδιο κατά την συνηθισμένη του πρακτική, αυτό της «Ψυχικής Υγείας») απαγόρευση λειτουργίας αιμοληπτηρίων, δίνοντας προθεσμία 3 μηνών σε όσα λειτουργούν για να κλείσουν!

Με αυτό τον τρόπο αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πρέπει να διανύουν πλέον εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να υποβληθούν σε απλές εξετάσεις. Είναι άγνωστα τα μικρόνοα μικροσυμφέροντα που επέβαλαν αυτή την πολιτική στο, ούτως ή άλλως, δέσμιο, της αναποτελεσματικότητάς του, Υπουργείο Υγείας.

Ο Σύνδεσμός μας αντιτίθεται σε αυτή την διάταξη, θα υποστηρίξει τα μέλη του και τις τοπικές κοινωνίες που αγωνίζονται για αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας και καθολική πρόσβαση. Εμείς εξυπηρετούμε τις βασικές μας αρχές στην πράξη και με έργα. Όχι μόνο στα λόγια, όπως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.