Πασχάλης Αποστολίδης στο 6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών»

  • Γιάννα Σουλάκη
Αποστολίδης
Στη συμβολή των κλινικών μελετών στην οικονομική ανάπτυξη και τη σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία μετατροπής της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, και πρώην πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης,

Στο πάνελ του ΣΦΕΕ με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, συμμετείχαν εκτός του Διευθύνοντα Συμβούλου της AbbVie, κ. Πασχάλη Αποστολίδη, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Biogen, Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Βιανέξ, κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, και ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim Ελλάδος, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο κ. Αποστολίδης ανέπτυξε τα σημαντικά οφέλη της φαρμακευτικής καινοτομίας για την εθνική οικονομία και τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι η προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων στην Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α), θα έπρεπε να είναι απαραίτητος πυλώνας μίας αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής.

Παράλληλα εστίασε στο γεγονός ότι στην ΕΕ επενδύονται ετησίως περίπου 36 δις ευρώ στον τομέα της Ε&Α και υπογράμμισε ότι η άνοδος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Μ.Ο. – από ουραγός που είναι σήμερα – συνεπάγεται επενδύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ και ετήσια αύξηση 1,1 δις στο ΑΕΠ, 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και χιλιάδες νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

AbbVie: 40 κλινικές μελέτες με την απασχόληση 40 επιστημόνων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον διεθνή κόμβο Κλινικών Μελετών της AbbVie που εδρεύει στην Αθήνα, όπου διεξάγονται πάνω από 40 κλινικές μελέτες και απασχολούνται περίπου 40 ταλαντούχοι επιστήμονες (περίπου το 1/3 του εργατικού δυναμικού της εταιρείας). Η εμπιστοσύνη της AbbVie σε δραστηριότητες Ε&Α επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι συνολικά πραγματοποιούνται επενδύσεις σε δραστηριότητες Ε&Α άνω των €6 εκατ. ετησίως, ενώ το 10,4% της συνολικής συνεισφοράς της εταιρείας στην εθνική οικονομία δημιουργείται από δραστηριότητες Ε&Α.

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε ένα σαφές όραμα για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις σε Ε&Α, να προωθήσουμε κλινικές μελέτες και να επιλύσουμε τα θέματα γραφειοκρατίας σε περιφερειακό αλλά κυρίως σε νοσοκομειακό επίπεδο που μας εμποδίζουν, ακόμη. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο κλινικής αριστείας, τονίζοντας ότι ως χώρα έχουμε ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: τα δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το 2012, τα οποία χαρακτήρισε ως «χρυσωρυχείο», πολύτιμο για τη φαρμακευτική βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ετησίως δαπανούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις εταιρείες για να αποκτήσουν πρόσβαση στην επεξεργασία πραγματικών δεδομένων (real world evidence).

Αποστολίδης: «Η κυβέρνηση πρέπει να αδράξει την ευκαιρία»

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μεγάλο μέρος αυτής της πίτας και να γίνει παγκόσμιος παίκτης στο πεδίο των κλινικών δοκιμών. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να αδράξει αυτήν την τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, τονίζοντας ότι η εξερεύνηση του ελληνικού «χρυσωρυχείου» δεδομένων υγείας θα είναι επωφελής για όλους: τους ασθενείς που θα έχουν πρόσβαση στην καινοτομία, τους γιατρούς που θα έχουν καλύτερα φάρμακα και το δημόσιο σύστημα υγείας που θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και νέα εργαλεία για την παρακολούθηση της υγείας των πολιτών της.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, την προώθηση του φακέλου ασθενούς και την επέκταση των μητρώων ασθενών σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα εργαστήρια μελετών πραγματικών δεδομένων για όλες τις κατηγορίες φαρμάκων. Την προοπτική αυτή διασύνδεσε, μάλιστα, με την ανακοίνωση των επενδύσεων της Microsoft και της Cisco στην Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (big data), εξασφαλίζοντας την απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και της τήρησης του GDPR.

Κατά τον κ. Αποστολίδη, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στον τομέα της Ε&Α και η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών μελετών πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ως μία σημαντική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.