Πασχάλης Αποστολίδης: Πρέπει να αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ανάγκη να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη –ως επιτακτικό αίτημα- πλέον της φαρμακοβιομηχανίας κάτι που πρέπει να γίνει τώρα, μεσούσης της συζήτησης του προϋπολογισμού ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης στο 16ο Healthworld.

Και συνέχισε λέγοντας ότι καθώς η φαρμακευτική δαπάνη καθορίσθηκε αυθαίρετα από τους Θεσμούς, είναι επιτακτική η ανάγκη και μπορεί να γίνει και να δοθεί «πράσινο φως» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αύξηση της δαπάνης από 1,845 σε 2,3 δις ευρώ.

Η δαπάνη, θα πρέπει να καθορίζεται από διάφορα κριτήρια και όχι μόνο από το ΑΕΠ, όπως είπε ο κ. Αποστολίδης. Και επισήμανε ότι «ελπίζουμε η απαίτησή μας να εισακουστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Οικονομικών».

Για το clawback, ο κ. Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους έχουμε να πληρώσουμε και clawbackrebate επομένως είμαστε και  κλαμένοι και δαρμένοι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς υποφέρει και η βιομηχανία αλλά και  ο ασθενής.

Καταμετρώνται πάνω από 6,5  εκατ. συνταγές το μήνα χωρίς να έχουμε επιδημιολογικά στοιχεία. Καλούμαστε να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή οι φαρμακοβιομηχανίες.

Αναφερόμενος στο τελευταίο μέτρο, το αναδρομικό τέλος 25% το οποίο επιβλήθηκε για όλα τα νέα φάρμακα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αυτό ανατρέπει κάθε λογική δικαίου καλής επιχειρηματικής τακτικής, ανατρέπει ισορροπίες, εξαντλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών και θέτει σε αποεπένδυση το  κράτος.

Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη προτείνει δομικές μεταρρυθμίσεις, πλήρης εφαρμογή της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, πλήρης λειτουργία Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, κίνητρα για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν