“Πάρτι” συνταγών και εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι χρέωναν γιατροί σε όλη την Ελλάδα

  • Iatropedia
Σε όργιο διαφθοράς σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του επιδίδονταν για άλλη μια φορά ορισμένοι γιατροί οι οποίοι έγραφαν ανεξέλεγκτα φάρμακα και εξετάσεις σε ασθενείς.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί άραγε ένα 11χρονο παιδί να χρειάζεται τεστ κοπώσεως; Είναι άραγε σύνηθες ένας ασθενής να κάνει 6 φορές τις ίδιες εξετάσεις για το ίδιο νόσημα μέσα σε λίγες ημέρες; Κι όμως για ορισμένους λίπους γιατρούς, είναι προφανώς μια κανονική διαδικασία.

Οι παραβάτες γιατροί -όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός- εντοπίσθηκαν μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης να υπερσυνταγογραφούν τόσο φάρμακα όσο και εξετάσεις.

Ειδικότερα οφθαλμίατρος στη Πελοπόννησο έκανε …αυτοπαραπομπές. Στον ίδιο πλασματικό άρρωστο διέγνωσε γλαύκωμα για το οποίο τον παρέπεμψε 6 φορές για τις ίδιες εξετάσεις.

Αντίστοιχα λειτούργησε και σε άλλους ασθενείς με μυωπία στους οποίους χρέωνε δεκάδες ίδιες εξετάσεις για το ίδιο πρόβλημα.

Στη Θεσσαλία πνευμονολόγος φέρεται σε διάγνωση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας να έχει κάνει τις ίδιες εξετάσεις στον ίδιος ασθενή πάνω από 5 φορές.

Η δαπάνη του μόνο το 1ο εξάμηνο του 2013 άγγιξε τις 91.000 ευρώ ενώ συνολικά όλο το χρόνο έφθασε τις 200.000 ευρώ.

Στην Αθήνα παθολόγος για να διαγνώσεις …αναιμία σε ασθενή του χρειάστηκε να τον υποβάλει καμιά…δεκαριά φορές στις ίδιες αιματολογ8κές εξετάσεις, σε ακτινογραφίες θώρακος, κοιλίας κλπ.

Στην Μακεδονία καρδιολόγο φαίνεται πως είχε αποφασίσει να …ξετινάξει στις εξετάσεις ακόμη και μικρά παιδιά τα οποία “υπέβαλε” σε σειρά εξετάσεων που προορίζονταν για ενηλίκους.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως με τον ασφαλιστικό φάκελο ασθενούς όπου θα καταγράφονται όλες οι εξετάσεις και οι συνταγές καθώς και τα ονόματα των γιατρών και των ασθενών τους, θα μπει φρένο σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.