Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά η διημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης είναι παρόντες στην διημερίδα για την έναρξη του διαλόγου για την ΠΦΣ παρουσία εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανέβηκε πρώτος στη βήμα για να πει ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα αναδιοργάνωσης για την ΠΦΣ που υπολείπεται σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωμένο σύστημα στα αστικά κέντρα.

Η ΠΦΣ ήταν θεσμική αλλαγή χωρίς βάσεις και οργάνωση «Το έλλειμμα αυτό αποτέλεσε και την Αχίλλειο πτέρνα του ΕΣΥ» είπε ο κ. Ξανθός. Καθώς υπήρξε ανεξέλεγκτη έλευση των πολιτών στην δευτεροβάθμια και δεν αναπτύχθηκε η πρωτοβάθμια οδηγώντας σε συναλλαγές με ισχυρά συμφέροντα, με υψηλό κόστος και χαμηλή ποιότητα.

Τα επακόλουθα της κατάστασης αυτής στο ΕΣΥ είναι η ανυπαρξία πρόληψης και το υψηλό κόστος προκαλώντας προκλειτές εξετάσεις και εκτεταμένης φτώχειας στην κοινωνία.

Μετά τα μνημόνια εξαντληθήκαμε στις περικοπές χωρίς να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα μετακυλώντας το κόστος στις τσεπες των πολιτών.

Είπε ο κ. Ξανθός: «Το στοίχημα τώρα είναι η στήριξη το ΕΣΥ αλλά και η δομική αναδιοργάνωση του ΠΦΣ. Φέτος εξασφαλίστηκε καλύτερη χρηματοδότηση, πρόσβαση των ανασφάλιστων και ηθικοποίηση του συστήματος με εξυγίανση του ΚΕΕΛΝΟ (!!!) , στήριξη των μεταναστών, αναδιοργάνωση ΠΦΣ και ψυχικής Υγείας.