Παρουσία της κ. Φωτίου η συνέντευξη του ΥΥΚΑ για τους ανασφάλιστους και το προσφυγικό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου και χωρίς τον Παύλο Πολάκη πραγματοποιείται σήμερα η συνέντευξη τύπου στην Αριστοτέλους για την ΚΥΑ κάλυψης των ανασφάλιστων και των προσφύγων. Η κ Φωτίου ανακοίνωσε, ότι σύντομα θα υπάρξει ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης για 700.000 Έλληνες.

Ανδρέας Ξανθός: «Πήρε ΦΕΚ η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση για την αλλαγή σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Παρά την κριτική από την αντιπολίτευση, ότι είχε ήδη διευθετηθεί το θέμα, εμείς και τα 2 εκατ. πολίτες ξέραμε ότι όλοι ήταν ανασφαλείς και ανοχύρωτοι μπροστά σε μια ακριβή θεραπεία… Όλα γίνονταν με την ταυτόχρονη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, καθώς γινόταν δήλωση αποδοχής χρέους για τα νοσήλεια. Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία έδωσαν ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής μιας κοινωνίας, που φτωχοποιείτο, αλλά ανέπτυξε και αντανακλαστικά αλληλεγγύης… Τώρα όμως δίνουμε λύσεις οριστικά για καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πρόκειται για ισότιμη φροντίδα και δικαίωμα αξιόπιστων παροχών υγείας ανεξάρτητα ανεργίας και έλλειψης ασφάλισης…

Στην ΚΥΑ αναλύουμε τις λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης. Αυτό το οποίο εισάγεται είναι α) δεν υπάρχει διαδικασία προέγκρισης στα νοσοκομεία β) δεν υπάρχει αποδοχή χρέους στα νοσοκομεία. Κι άρα απόλυτη εξίσωση των ανασφάλιστων με τους ασφαλισμένους.

Για τις εργαστηριακές δίνουμε την δυνατότητα να καλύπτονται οι ανασφάλιστοι από τα δημόσια εργαστήρια ΠΕΔΥ και ΕΣΥ. Και σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική κάλυψη δεν κάνουμε κάποια σημαντική αλλαγή, διατηρείται το καθεστώς προηγούμενης κατάστασης. Γίνεται μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω ΑΜΚΑ. Στα βιβλιάρια απορίας και πρόνοιας συνεχίζουν και μετά την λήξη του βιβλιαρίου από τα ιδιωτικά νοσοκομεία με μηδενική συμμετοχή.

Και όσοι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και λαμβάνουν επίδομα ενοικίου και σίτισης, έχουν το δικαίωμα να παίρνουν δωρεάν φάρμακα (2.400 ευρώ εισοδηματικό όριο, 400.000 άνθρωποι, 170.000 οικογένειες).

Για τους διαμένοντες στην χώρα που δεν έχουν ΑΜΚΑ (κυρίως αλλοδαποί, μετανάστες, πρόσφυγες κλπ) υπάρχει πρόβλεψη για μια κάρτα, η οποία θα εκδίδεται από τα νοσοκομεία, διάρκειας 6 μηνών, για να μπορούμε να τους φροντίζουμε. Κυρίως θα είναι άτομα μα αναπηρία, γυναίκες, παιδιά και χρόνια πάσχοντες.

Για όλα αυτα χρειάζεται ένα σύστημα υγείας επαρκώς χρηματοδοτημένο με αρκετούς πόρους, ώστε να καλυφθούν όλοι οι άνθρωποι.Έχουμε κάνει την απαραίτητη προετοιμασία. Δημοσιονομικά υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένη χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ μέσω ΕΟΠΥΥ, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και η κρατική χρηματοδότηση έχουν αυξηθεί. Φέτος το όριο των δαπανών είναι 1,64 δισ ευρώ έναντι 1,3 δισ το 2015.

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται πτωτικές δαπάνες για την Υγεία επί μια 5ετία. Και μαζί με μια ενίσχυση σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό θα σταθεροποιήσουμε το σύστημα υγείας.

Θεανώ Φωτίου: «Βήμα στο βήμα υλοποιούμε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη για εμάς στην υλοποίηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που θα καλύψει 700.000 άτομα και θα στοιχίσει 900 εκατ. ευρώ σε 30 Δήμους της χώρας. Χωρίς την πράξη της κάλυψης των ανασφάλιστων και των άπορων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί και το δικό μας κομμάτι…».

Όπως, τέλος, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας υπάρχει ήδη προσπάθεια ενίσχυσης του ΠΕΔΥ με ειδικότητες γιατρών και εξοπλισμό. Χρειάζεται συνολική αναδιοργάνωση και χρειάζεται συνολική παρέμβαση, την οποία θα ανακοινώσουν μετά το Πάσχα στις λεπτομέρειες της.