Παρεξήγηση μεταξύ προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ και των εργαζομένων στο Κέντρο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ανακοίνωση με την οποία απαριθμούν τις πολλές δράσεις τους και το πολυσχιδές έργο τους, έβγαλαν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ αντιδρώντας σε δηλώσεις του κ. Ρόζενμπεργκ ότι οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να βγουν στον δρόμο και να μην κάνουν ωράρια στο γραφείο...

Διαβάστε την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Οι Εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., με επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια, έχουμε βρεθεί  διαχρονικά στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και έχουμε δώσει αγώνες για να διασφαλίσουμε τα ατομικά δικαιώματα ειδικά των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε καθήκον μας την αποκατάσταση της Αλήθειας και την αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων.

Η συμμετοχή των Εργαζομένων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στις Δράσεις Πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας χαρακτηρίζεται πάντα από ενθουσιασμό και υπευθυνότητα, γεγονός που αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από την εκτός τυπικού ωραρίου διενέργεια των Δράσεων (Καθημερινές με ωράρια 5-10μμ και 8μμ-2πμ, Σαββατοκύριακα και Αργίες). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά την τελευταία πενταετία:

Έχουν υλοποιηθεί προγράμματα δρόμου (street-work) κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες με ομάδα στόχο τους εκδιδόμενους άντρες όπου σε 225 εξορμήσεις έχουν προσεγγιστεί 7892 άτομα.

Έχουν υλοποιηθεί προγράμματα μείωσης βλάβης με ομάδα – στόχο τους ΧΕΝ στο κέντρο της Αθήνας, τόσο με Κινητές Μονάδες όσο και με Ομάδες Περιπατητικής Παρέμβασης όπου έχουν διανεμηθεί δωρεάν πάνω από 380.000 σύριγγες, 125.000 προφυλακτικά και 190.000 οροί/μαντηλάκια, ενώ τα προγράμματα αυτά συνδυάζονται με την προαγωγή της εξέτασης και της πρώιμης διάγνωσης.

Έχουν υλοποιηθεί πάνω από 185 εκστρατείες ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, ενώ ειδικά για μαθητές και φοιτητές έχουν υλοποιηθεί πάνω από 400 ενημερωτικές παρεμβάσεις σε Σχολεία και Σχολές που απευθύνθηκαν σε 145.000 άτομα.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός και η Τηλεφωνική Γραμμή για το HIV μόνο κατά την τελευταία 5ετία έχουν δεχτεί πάνω από 16.000 κλήσεις και έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 6.500 συνεδρίες.

Έχουν υλοποιηθεί δράσεις Προάσπισης της Υγείας Μετακινούμενων πληθυσμών στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση σε πάνω από 30.000 άτομα, εμβολιασμοί σε πάνω από 1.000 άτομα καιακτινολογική διαγνωστική εξέταση για φυματίωση σε πάνω από 2.500 άτομα.

Έχουν υλοποιηθεί πολλαπλές παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινότητας σε περίοδο κρίσης, ενώ σε συστηματική βάση πραγματοποιείται συνοδεία περιστατικών σε υπηρεσίες καθώς και επισκέψεις κατ οίκον.

Παράλληλα, σε κάθε έκτακτο συμβάν που απαιτεί την κινητοποίηση υγειονομικών υπηρεσιών (ενδεικτικά μόνο αναφέρονται η επιτήρηση της γρίπης Η1Ν1 και του ιού του Δυτικού Νείλου, η αεροπορική τραγωδία Helios, οι πυρκαγιές στο Νομό Ηλείας, ο σεισμός στην Κεφαλλονιά, η αποστολή κινητής μονάδας στην εμπόλεμη Λιβύη) άμεση είναι η αποστολή κλιμακίων από υπαλλήλους του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας και χωρίς να γνωρίζουν ωράριο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κυρίου Ρόζενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «…το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα πρέπει να βγει έξω, να πάει στον κόσμο και όχι με ωράρια υπαλλήλων του δημοσίου…» και ότι «…το θέμα της πρόληψης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εκεί το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι τόσο καλό…», διατυπώθηκαν πρόχειρα, εν τη ρύμη του λόγου και χωρίς πρόθεση να θιγεί το διαχρονικά σημαντικό έργο των Εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων εις βάρος των Εργαζομένων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι απαραίτητο να αποφεύγεται, όχι μόνο προς όφελος των εργαζομένων αλλά και του ίδιου του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχουμε παράξει πλούσιο και πολυποίκιλο έργο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι και το οποίο φυσικά και υπερασπιζόμαστε. Μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων και διαδικασιών που διαθέτουμε, ώστε στηριζόμενοι σε όσα σημαντικά έχουμε χτίσει να ανταποκριθούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της Κοινωνίας και τις προκλήσεις του Αύριο.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων

Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γενική Γραμματέας

Σταμάτης Πουλής                                                            Λίζα Καμολίνου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν