Παρενέργειες φαρμάκων και στα Smart Phone! Τι σύστημα φτιάχνει ο ΕΟΦ

  • Iatropedia
Όσοι έχουν σύγχρονα κινητά ή τάμπλετ θα μπορούν σύντομα εκτός από το να σερφάρουν να κάνουν και κάτι χρήσιμο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ένα νέο σύστημα καταγραφής των παρενεργειών των φαρμάκων μέσα από τον πιο οικείο τρόπο για τους περισσότερους χρήστες των κινητών τηλεφώνων αλλά και των τάμπλετ δημιουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Περίπου στις αρχές του 2015 αναμένεται να βγει στον «αέρα» ένα νέο πρόγραμμα- εφαρμογή (App) στα λεγόμενα έξυπνα κινητά και τα τάμπλετ όπου γιατροί ασθενείς αλλά και κάθε άλλος χρήστης θα μπορεί να καταχωρεί τυχόν παρενέργειες που θα έχει αντιληφθεί σε ένα φάρμακο.

Στην νέα σύγχρονη πλατφόρμα θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία για διάφορα σκευάσματα τα οποία μάλιστα θα είναι προσβάσιμα στους χρήστες ώστε να μπορούν να ενημερώνονται.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε συνεργασία με τα την Ethos Media, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Καραφύλλης, ήδη έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και η εταιρεία που κέρδισε θα πρέπει να έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα εντός δύο μηνών. Στις αρχές Ιανουαρίου η νέα εφαρμογή (app) θα είναι στον αέρα και θα μπορούν να ξεκινήσουν οι καταχωρήσεις.

Το όλο πρόγραμμα θα κοστίσει στον ΕΟΦ κοντά στα 20.000 ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η εφαρμογή αναμένεται να επεκταθεί και στα ιατροτεχνολογικά υλικά όπως μηχανήματα, υλικά εμφύτευσης κλπ ώστε να μπορεί να γίνουν γνωστές σε αυτόν τον τομέα τυχόν παρενέργειες ή αστοχίες.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι παρενέργειες των φαρμάκων πρέπει να συμπληρώνονται από τους γιατρούς σε ειδικές κίτρινες κάρτες ενώ για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε λευκές κάρτες.

Ωστόσο πολλοί γιατροί λόγω φόρτου εργασίας δεν τις συμπληρώνουν με συνέπεια συχνά να μη γίνονται γνωστές σοβαρές παρενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται νέο κούρεμα στα νοσοκομεία! Πόσα κονδύλια θα χαθούν

Τρόικα στο υπ.Υγείας! Τι άλλο θα “κόψει”! Όλη η καυτή ατζέντα

Κάθε ασθενείς και φάκελος! Τι θα ανακοινώσει ο Βορίδης για τους ασφαλισμένους

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Βορίδη στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου! Φωτό