Παράταση συμβάσεων για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Από παράταση, σε παράταση το πάει ο ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις με τους παρόχους του καθώς ακόμα δεν έχει αποφασιστεί και νομοθετηθεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον για το θέμα αυτό. Οι "σχολές" είναι δύο: Είτε να έχουν συμβάσεις οι πάντες αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ισχύουν "κλειστοί προϋπολογισμοί" και άλλες προϋποθέσεις που θα περιγράφονται σε συλλογική σύμβαση, είτε να έχουν συμβάσεις λίγοι επιλεκτικά και το σύστημα να προσπαθήσει να "τα βγάλει πέρα" με το ΠΕΔΥ, όπως άλλωστε σκόπευε να κάνει αυτή η κυβέρνηση...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αναφέρεται ότι παρατείνεται για ένα ακόμα 3μηνο (δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους) η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Στους παρόχους περιλαμβάνονται εκτός από τους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς, οι ιδιωτικές κλινικές, τα Κέντρα Αποκατάστασης Αποθεραπείας, τα διαγνωστικά εργαστηρία, οι φυσικοθεραπευτές, τα πολυϊατρεία, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, τα οικοτροφεία, τα Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων, οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα ειδικά ιδρύματα για ΑμεΑ, τα ιδρύματα ασυλικού τύπου, οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, καθώς και όσες εκ των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού δεν έχουν λάβει ακόμα τις συμβάσεις τους.

Από τον ΙΣΑ σχολίασαν χθες ότι «με τις με αριθμ. πρωτ. 5712-14/9/2015 και με αριθμ. πρωτ. 4943-4/9/2015 επιστολές μας θίξαμε το ζήτημα της παράτασης της ισχύος των συμβάσεων των ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων με τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα αναφέραμε ότι αν και δίδονται τρίμηνες παρατάσεις στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ , ουδεμία σχετική διάταξη είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να υφίσταται ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμός για τη νομιμότητα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους ιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια και το ενδεχόμενο μη κάλυψης της αμοιβής αυτών από τον οργανισμό.

Όπως σας είναι γνωστό οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως τις 31/12/2015, πλην όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει νομοθετικά ρυθμιστεί το ζήτημα τόσο της προηγούμενης παράτασης που δόθηκε, όσο και της παρούσας, με αποτέλεσμα να υφίσταται πρόβλημα στην αποπληρωμή των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα για τον μήνα Ιούλιο.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όλο αυτό το ζήτημα δημιουργείται, διότι δεν υπάρχει πρόθεση από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να επιλυθεί το ζήτημα μόνιμα, και η μόνη λύση θα ήταν το άνοιγμα των συμβάσεων για όλους τους ιατρούς, με συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, όπως έχει ειπωθεί πολλάκις.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για την επίλυση του ζητήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν