Παράνομες οι περικοπές στους μισθούς γιατρών του ΕΣΥ – Επιστροφές έως και 24.000 ευρώ στον καθένα

  • Γιάννα Σουλάκη
μισθοί γιατρών ΕΣΥ
Αντισυνταγματικές έκριναν τα δικαστήρια, τις διατάξεις νόμου του '17 που μείωσε τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Η δικαίωση ήρθε μετά από μαζικές αγωγές των γιατρών στα Πρωτοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά κι έτσι τώρα το κράτος υποχρεώνεται να καταβάλλει στον κάθε έναν, αναλόγως την βαθμίδα, ποσά -που για την διετία 2017-2018- κυμαίνονται από 19.000 έως 24.000 ευρώ.

Παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση να καταβάλλει ένα μέρος των περικοπών που επιδίκαζαν τα δικαστήρια για τη διετία 2015 – 2016.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο νόμος 4472/2017 για τα ειδικά μισθολόγια, ο οποίος όμως προέβλεπε τελικά μικρότερες καθαρές αποδοχές για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με νομικούς, αποτελούν πιλότο για διεκδικήσεις διαφορών αποδοχών εργαζομένων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, ενώ η κατάθεση αγωγών συνεχίζεται.

Τα δικαστήρια δεν γίνεται να παραπλανηθούν

Ο δικηγόρος των ιατρών του ΕΣΥ, Ιωάννης Τουτζιαράκης (διδάκτωρ Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης), σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «για μια ακόμη φορά τα δικαστήρια δεν παραπλανόνται από τις επιφανειακές αλλαγές του Ν. 4472/2017 και τη διακήρυξη για δήθεν αυξήσεις των μεικτών αποδοχών, οι οποίες όμως οδηγούν σε μικρότερες καθαρές αποδοχές».

Τα δικαστήρια, συνεχίζει ο κ. Τουτζιαράκης, κρίνουν ότι «ο Ν. 4472/2017 είναι και αυτός αντίθετος, προς τις επιταγές του συντακτικού νομοθέτη αλλά και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ευελπιστούμε, καταλήγει ο δικηγόρος των γιατρών του ΕΣΥ, ότι «όλα τα δικαστήρια θα κρίνουν παρόμοια. Δηλαδή ότι ο νομοθέτης και ο Ν. 4472/2017, διόλου δε συμμορφώθηκαν ούτε με το συντακτικό νομοθέτη, ούτε με τις αποφάσεις όλων των δικαστηρίων, ενώ ο νομοθέτης προσπάθησε μόνο να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπήρξε δήθεν συμμόρφωση, ενώ μείωσε περαιτέρω τις καθαρές αποδοχές».