Παράνομες οι απολύσεις διοικητών από τα δημόσια νοσοκομεία- Ανατρεπτική απόφαση του ΣτΕ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει με απόφασή του διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων που απολύθηκαν το 2015, μετά την διαδικασία αξιολόγησης από επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Και δίνει βέβαια ένα γερό "χαστούκι" σε Ξανθό και Πολάκη για τις πρακτικές τους.

Το 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 παρέμειναν στις θέσεις τους.

Κάποιοι από τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, των οποίων η θητεία παύθηκε πρόωρα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησαν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι υπουργικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας, Γεώργιο Τσιμέκα, Δημήτριο Μακρή και Γιάννη Παπαγιάννη, εξέδωσε 11 αποφάσεις (690-700/2017) με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών (για μια υπόθεση καταργήθηκε η δίκη, καθώς είχε παρέλθει ο χρόνος της 3ετούς θητείας του προσφεύγοντα, κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο) και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις κρίσεις του ΣτΕ, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι θιγόμενοι είναι μη νόμιμες, καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Αναμένεται να δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων, που αφορά άλλους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων.

Οι αποφάσεις αφορούν τους εξής διοικητές και υποδιοικητές:

-Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,
-Άγγελος Λιόσης, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο»
-Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ» και Παίδων Πεντέλης,
-Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν»,
Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο»,
-Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης,
-Απόστολος Λέτσιος, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας»,
-Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με «Σισμανόγλειο» & «Αμαλία Φλέμινγκ»),
-Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»
-Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν