Παράνομα συμπληρώματα διατροφής! Ο «παράδεισος» του ντόπινγκ των φτωχών

  • Iatropedia
Όταν πριν από μερικά χρόνια η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου του Ντόπινγκ, WADA, σε έκθεση της υποστήριζε ότι η Ελλάδα είναι διαμετακομιστικό κέντρο παράνομων αναβολικών, ίσως να γνώριζε ότι στη χώρα μας συχνά πυκνά εντοπίζονται ακόμη και αλυσίδες διακίνησης τέτοιων ουσιών, οι οποίες συνήθως βρίσκονται …τυχαία. Η αλήθεια είναι όμως ότι ετησίως διακινούνται εκατομμύρια παράνομα χάπια που υπόσχονται βελτίωση της σωματικής δύναμης και καταναλώνονται από αθλητές και κυρίως ερασιτέχνες. Πως κινείται το …χρηματιστήριο του ντόπινγκ;

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο θέμα του ντόπινγκ είχε αποκαλυφθεί πριν από λίγα χρόνια από τον

Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σε μία μόνο αιφνιδιαστική επιχείρηση ελέγχου, είχε εντοπίσει 50 φαρμακεία στην Αθήνα και την περιφέρεια που εξήγαγαν παράνομα το αναβολικό ναδρολόνη.

Και γιατί θεωρήθηκε μέγα σκάνδαλο την ώρα που δεκάδες άλλες ουσίες διακινούνται καθημερινά; Διότι επρόκειτο για το αναβολικό των… φτωχών, καθώς μία ένεση κόστιζε κατά μέσον όρο 2 ευρώ.

Τέτοιου είδους ουσίες, φθηνές και άμεσες στη χρήση τους που υπόσχονται να σας μετατρέψουν σε …σούπερμαν, κυκλοφορούν αμέτρητες και στην ελληνική αγορά. Μάλιστα πλέον η πρόσβασή τους είναι ακόμη πιο εύκολη και μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως ο τζίρος των παράνομων συμπληρωμάτων διατροφής ξεπερνάει στη χώρα μας τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

Και δεν είναι μόνο οι παράνομες ουσίες. Υπάρχουν και τα νόμιμα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται βελτίωση της σωματικής διάπλασης και των επιδόσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι νόμιμα την περίοδο των δικών μας Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 είχαν διατεθεί 7,5 εκατ. συσκευασίες συμπληρωμάτων διατροφής αξίας 30 εκατ. ευρώ, το 2005 8,1 εκατ., αξίας 35 εκατ. ευρώ, και το 2006 8,5 εκατ. συσκευασίες, αξίας 38 εκατ. ευρώ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου