Παράνομα μπότοξ σε Κέντρα Αισθητικής: “Γυναίκες έχουν υποστεί ακόμη και “τύφλωση”, λένε οι Δερματολόγοι

  • Γιάννα Σουλάκη
μπότοξ
Συνεχίζονται οι καταγγελίες για Κέντρα Αισθητικής που διενεργούν παράνομες ενέσιμες θεραπείες και μπότοξ, με ολέθρια αποτελέσματα.

Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών (ΙΣΠ) που κατήγγειλε ότι δεκάδες γυναίκες στην Αχαϊα έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και μόνιμες παραμορφώσεις στο πρόσωπό τους από μπότοξ και μη ειδικευμένες και πιστοποιημένες “θεραπείες ομορφιάς”, σειρά τώρα παίρνει και η Ένωση Δερματολόγων και Αφροδισιολόγων Ελλάδος (ΕΔΑΕ).

Η ΕΔΑΕ επισημαίνει ότι στα γραφεία της έχουν φτάσει παρόμοιες καταγγελίες με αυτές της Πάτρας και δηλώνει ότι θα κάνει ότι μπορεί για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και για να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης και προστασίας των ασθενών από πρακτικές.

Στο θέμα, που έφερε στο φως στις 17 Φεβρουαρίου το iatropedia.gr, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (ΙΣΠ) Άννα Μαστοράκου, αποκαλύπτεται πως επιτήδειοι στο βωμό του κέρδους, χορηγούν -σε γυναίκες κυρίως- αμφιβόλου ποιότητας ενέσιμα υλικά από άγνωστες πηγές προέλευσης, χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμία κατάρτιση στην εφαρμογή αυτών των θεραπειών.

Ορισμένες από αυτές τις αισθητικούς, μάλιστα, κάνουν τις θεραπείες κατ’ οίκον.

Δείτε επίσης – Πάτρα: Δεκάδες καταγγελίες στον Ιατρικό Σύλλογο για παραμορφώσεις από παράνομα μπότοξ

Δερματολόγοι: Καλούμαστε να “διορθώσουμε” αυτές τις παραμορφώσεις

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) αναφερόμενη στις καταγγελίες ασθενών στην Πάτρα, λέει πως η εφαρμογή ενέσιμων θεραπειών από ανειδίκευτα άτομα, έχει ως φυσικό επακόλουθο τις παραμορφώσεις προσώπου ή άλλου μέρους του σώματος, όπως νεκρώσεις δέρματος, κοκκιωματώδης αντιδράσεις, δυσμορφίες, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις, κ. ά.

Και συγκεκριμένα, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, Ιωάννης Μπάρκης, με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο εφαρμογής ιατρικών πράξεων υπό μορφή “ιατρικής σούπερ μάρκετ”, εκτός από το αμφίβολο αισθητικά αποτέλεσμα τίθεται και σοβαρός κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.

“Τις δυσμορφίες και τις παρενέργειες των πράξεων αυτών, όπως αυτές που καταγγέλλουν οι ασθενείς στην Πάτρα, καλούνται οι συνάδελφοι μας δερματολόγοι να θεραπεύσουν -εφόσον αυτό είναι εφικτό- γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις παρενεργειών που μπορεί να επιφέρουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως για παράδειγμα τύφλωση. Έχουμε δει τύφλωση από εμβολή υλικού στην οφθαλμική αρτηρία”, τονίζει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους δερματολόγους, η θεραπεία των παραπάνω παρενεργειών επιφορτίζει περαιτέρω τη λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς στα δημόσια Νοσοκομεία απευθύνονται πολύ συχνά οι γυναίκες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, “επιβαρύνοντας παράλληλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κατά συνέπεια κάθε φορολογούμενο πολίτη”, λέει ο κ. Μπάρκης.

Και προσθέτει πως ένα μεγάλο μέρος από τους ασθενείς που υπέστησαν προβλήματα, στη συνέχεια απευθύνεται σε ιδιώτες δερματολόγους.

Παράνομα μπότοξ: Καταγγελίες στην ΑΔΑΕ και τους Ιατρικούς Συλλόγους

Το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Διαμαρτυρίες λαμβάνουν πλέον, όχι μόνο τα επαγγελματικά σωματεία των Δερματολόγων και ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, αλλά και όλοι οι μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης κ.ο.κ.

Οι παθόντες καταγγέλλουν παράνομη και επικίνδυνη άσκηση ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων από «επαγγελματίες» ομορφιάς, αλλά και από μη εξειδικευμένους ιατρούς, που δεν έχουν καμία σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής.

Επίσης, από όλες σχεδόν τις καταγγελίες προκύπτει ότι οι αισθητικοί χρησιμοποιούν υλικά άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας (χωρίς πιστοποίηση).

Σύμφωνα με την ΕΔΑΕ, μάλιστα, οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις διεξάγονται σε χώρους που δεν είναι αδειοδοτημένοι και ούτε πληρούν τις προδιαγραφές που είναι απαραίτητες, όπως είναι τα νόμιμα ιατρεία των Δερματολόγων και των Πλαστικών Χειρουργών.

“Όπως έχω αναφέρει σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν, αυτά τα περιστατικά που δυστυχώς συμβαίνουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, είναι απαράδεκτα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς” δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, κύριος Ιωάννης Μπάρκης.

Και συνεχίζει λέγοντας “Η αδιανόητη συνθήκη, του να εφαρμόζονται δηλαδή ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα αισθητικής δερματολογίας από «επαγγελματίες» ομορφιάς, σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, “νυχάδικα”, και δυστυχώς ακόμη και σε σπίτια και που διαφημίζονται στο Διαδίκτυο με προσφορές και οικονομικά «πακέτα».

Οι μόνοι που έχουν την ανάλογη εκπαίδευση και μπορούν με γνώση, με αξιοπιστία και κυρίως με ασφάλεια να ασχολούνται είναι οι Δερματολόγοι και οι Πλαστικοί Χειρουργοί, αναφέρει ο κ. Μπάρκης και υπογραμμίζει ότι η ΕΔΑΕ συνεργάζεται συστηματικά με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, όπως Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Ανάπτυξης, Περιφέρεια, Ιατρικούς Συλλόγους, κ. ά., για την εξυγίανση του χώρου της Αισθητικής Δερματολογίας και για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

“Είναι σημαντικό να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, δημοσιογράφοι, Δημόσιοι Φορείς και γιατροί, για να ενημερώσουμε τον κόσμο και κατ’ επέκταση να τον προφυλάξουμε”, δηλώνει συμπερασματικά ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ.