Παραλλαγή Όμικρον: Νέα μέτρα αποφασίζουν σήμερα οι επιστήμονες – Γιατί καθυστερεί η επικράτηση της στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Νέα δεδομένα φέρνει η παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα, με την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας να αποφασίζει σήμερα το δεύτερο "πακέτο" περιορισμών που θα ισχύσουν στη χώρα μας, μετά τις 3 Ιανουαρίου 2022. Αν και αναμένεται έκρηξη των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες εξαιτίας της επεκτατικής ορμής του νέου στελέχους, η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει πολύτιμο χρόνο απέναντι στη νέα απειλή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα τις επόμενες 10 ημέρες αλλάζει και πάλι μορφή: αναμένεται περαιτέρω μείωση των “σκληρών δεικτών” των διασωληνωμένων και θανάτων, αλλά απότομη αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων εξαιτίας της Όμικρον, που μπορεί να αγγίξουν τις 9 χιλιάδες έως την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ωστόσο, η επικράτηση του νέου στελέχους Όμικρον στην Ελλάδα φαίνεται να καθυστερεί, χάρη στον “σκληρό ανταγωνισμό” που δέχεται από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά και στα μέτρα που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξηγεί:

“Υπάρχει αύξηση αλλά δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα. Αγοράσαμε χρόνο και δεν επικράτησε η Όμικρον τόσο γρήγορα, όσο στην Αγγλία, στη Δανία, στη Γαλλία. Η Αγγλία είχε 120 χιλιάδες κρούσματα, σαν να είχαμε εμείς αντίστοιχα 20 χιλιάδες την ημέρα με βάση τον δικό μας πληθυσμό. Εδώ δεν έχει επικρατήσει ακόμη η Όμικρον κι αυτό είναι καλό, γιατί ήμασταν σε δυσμενή θέση αφού δεν έχουμε βγει ακόμα από το προηγούμενο κύμα”, αναφέρει ο ίδιος.

Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής ανησυχούν για την άνοδο της Όμικρον στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, όπου τα ημερήσια κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 2,5 φορές τις τελευταίες 15 ημέρες γεγονός το οποίο αποδίδεται στον νέο υπερμεταδοτικό ιό. Έτσι, προσδοκούν να καθυστερήσουν κι άλλο την διασπορά, με τα νέα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και ψυχαγωγία κατά κύριο λόγο, τα οποία θα αποφασίσουν σήμερα σε συνεδρίαση τους στις 12 το μεσημέρι (Δευτέρα 27/12).

Στόχος είναι, να προλάβει το σύστημα Υγείας να “αναπνεύσει” με τη μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ -που θα συνεχιστεί τις επόμενες 10 ημέρες- αλλά και να εμβολιαστεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, τόσο με την τρίτη όσο και με την πρώτη δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους κινούμενους 7ημερους μέσους όρους οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 33, οι διασωληνωμένοι κατά 43 και οι θάνατοι κατά 15. Επίσης, πραγματοποιούνται καθημερινά πλέον περισσότεροι από 110 χιλιάδες εμβολιασμοί, με τους περίπου 85 χιλιάδες από αυτούς να αφορούν στην αναμνηστική δόση.

Τζανάκης: “Αγοράσαμε χρόνο με την Όμικρον”

Η μετάλλαξη Όμικρον “πέτυχε” την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη καμπή, με τον ιό Δέλτα να προκαλεί εκατοντάδες ημερήσιες εισαγωγές και διασωληνώσεις στα νοσοκομεία, αλλά και δεκάδες ημερήσιους θανάτους.

Η «στιβαρή κυριαρχία» του παλιού ιού φαίνεται να δημιούργησε ένα σοβαρό ανάχωμα στην επεκτατική διάθεση της παραλλαγής Όμικρον, φαινόμενο που περιέγραψε πρόσφατα και ο Καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι μέσα στο κύμα “Δέλτα” ενδέχεται να υποκρύπτεται ένα κύμα “Όμικρον”.

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, σημειώνει ότι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, το 20% με 30% των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι Όμικρον. Και εξηγεί πως παρ’ όλα αυτά, η νέα παραλλαγή επεκτείνεται πιο αργά απ’ ότι σε άλλες χώρες.

Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους, σύμφωνα με τον Καθηγητή: Λόγω των περιοριστικών μέτρων που λάβαμε έγκαιρα το προηγούμενο διάστημα και εξαιτίας του «ανταγωνισμού» των δύο μεταλλάξεων:

“Τα μέτρα που έχουμε λάβει έως τώρα, ήταν πιο αυστηρά από των άλλων χωρών και τα πήραμε έγκαιρα. Βοήθησε πολύ το διαβατήριο των εμβολιασμένων, το γεγονός ότι δεν καταργήσαμε τελείως τις μάσκες -που άλλα κράτη της κατάργησαν- και η τρίτη δόση που την επεκτείναμε πολύ νωρίς. Όλα αυτά βοήθησαν και είμαστε ακόμα μέσα στη Δέλτα.

Κατά δεύτερον, υπάρχει ανταγωνισμός των δύο μεταλλάξεων στην Ελλάδα και γι’ αυτό ίσως να έχει παραταθεί η περίοδος της Δέλτα και δεν έχει επικρατήσει η Όμικρον τόσο γρήγορα, όσο σε άλλες χώρες. Επίσης, δεν έχουμε τόσο μεγάλο δυναμικό στα ταξίδια όπως άλλες χώρες, η Δανία, η Αγγλία κλπ”, λέει.

Τα υπάρχοντα μέτρα, όσο και αυτά στα οποία θα καταλήξει η Επιτροπή σήμερα για να εμποδίσει περαιτέρω την εξάπλωση του νέου ιού, μπορεί και να αποδειχθούν σωτήρια:

“Κερδίζουμε χρόνο για να επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς. Το σύστημα Υγείας είναι αρκετά πιεσμένο, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε χρόνο σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις καμια δεκαριά μέρες ακόμη για να πέσουν κι άλλο αυτοί οι “σκληροί” δείκτες. Παρ’ ότι θα ανέβουν πολύ τα κρούσματα, οι δείκτες αυτοί θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες περίπου 10 μέρες. Ειδικά οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να πέφτουν, μέχρι και τα Φώτα υποθέτω”, εκτιμά ο επιστήμονας.

Ποια μέτρα μπορεί να καθυστερήσουν κι άλλο την Όμικρον

Τα υπάρχοντα μέτρα -όπως η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας- είναι πολύ αποδοτικά και θα πρέπει να συνεχιστούν. Καλό θα ήταν, μάλιστα, να τα επεκτείνουμε, σύμφωνα με τις προτάσεις που καταθέτει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Θα πρέπει να υπάρξει, επίσης όπως επισημαίνει, διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, αλλά αντίθετα, περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας:

“Τα μεν σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα, εγώ θα πρότεινα θα διευρυνθεί το ωράριο τους έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ώρες οι άνθρωποι να ψωνίζουν, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός και εντός των καταστημάτων, αλλά και εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς. Και αντίθετα, τα ωράρια των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης και ψυχαγωγίας δηλαδή, θα πρέπει να μειωθούν και να περιοριστούν”.

Ως προς τους περιορισμούς που συζητούνται στον τρόπο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας, με απαγόρευση της μουσικής και των όρθιων θαμώνων, ο Καθηγητής Τζανάκης υποστηρίζει ότι δεν θα τηρηθούν.

“Δεν νομίζω ότι πειθαρχεί ο κόσμος να κάθεται, σίγουρα θα έχουμε συνωστισμούς και όρθιους, θα είναι πολύ δύσκολο. Δεν λειτουργεί αυτό, μακάρι να λειτουργούσε”, λέει ο ίδιος.

Άλλο πολύ αποδοτικό μέτρο θα ήταν να εφαρμοστεί, όπως λέει, κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά ενδεχομένως και σε κάποιες ιδιωτικές εταιρείες:

“Το σπαστό ωράριο μπορεί να βοηθήσει. Δηλαδή, αντί να έρχονται όλοι 8 το πρωί, να προσέρχονται στην εργασία τους 8, 9 και 10 και αντίστοιχα να σχολάνε στις 4, 5 και 6 το απόγευμα. Το κυλιόμενο ωράριο, επίσης, θα βοηθήσει να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ στα μεγάλα αστικά κέντρα”, αναφέρει ο κ. Τζανάκης.

Κάποια επιπλέον μέτρα που προτείνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, αλλά προς το παρόν έχουν αποκλειστεί από την κυβέρνηση, είναι η παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, αλλά και τα τοπικά lockdown σε περιοχές, όπου πιέζεται πολύ το σύστημα Υγείας.