Παραλλαγή Όμικρον: Η Αττική στη δίνη του κυκλώνα με χιλιάδες κρούσματα – Φόβος για το ΕΣΥ και επίσπευση μέτρων

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Αιφνιδιαστική κατακόρυφη άνοδο σημειώνει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, με πάνω από 20 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε 24 ώρες και την ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης να εστιάζεται στο ΕΣΥ και τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών. Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ανακόψει την επεκτακτική ορμή της μετάλλαξης Όμικρον, που διασπείρεται σαν “πυρκαγιά” ειδικά στην Αττική καταγράφοντας κάλυψη στο 70% των συνολικών κρουσμάτων, επιστρατεύει τους ειδικούς επιστήμονες με την προτροπή να εισηγηθούν εάν κρίνουν, την επίσπευση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Το πρωί συσκέπτεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Καθηγητή Παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στις 12 το μεσημέρι η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα συγκληθεί για να αποφασίσει εάν υπάρχει ανάγκη τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα (27/12) με ισχύ από το νέο έτος, να αρχίζουν να εφαρμόζονται πριν από την Πρωτοχρονιά, ενδεχομένως ακόμη και από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 30/12.

Οι επιστήμονες που συνεδρίασαν ήδη το μεσημέρι της Τρίτης (28/12) για να επικαιροποιήσουν τα πρωτόκολλα απομόνωσης και καραντίνας προσαρμόζοντάς τα στα νέα δεδομένα της Όμικρον, εξέφρασαν φόβους για την εκρηκτική διασπορά του νέου ιού.

Ακόμη και με την πιθανότητα πιο ήπιας νόσησης, καθώς φαίνεται η σοβαρότητα των συμπτωμάτων στην Όμικρον να μειώνεται κατά 50%, δεν αποκλείεται τα χιλιάδες κρούσματα που αναμένονται τις επόμενες μέρες, να ασκήσουν σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, σημαντική πίεση στο ήδη κορεσμένο σύστημα Υγείας.

Αυτό υποστήριξε σε χθεσινές δηλώσεις του και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται. Ωστόσο, εάν δούμε αύξηση στις νοσηλείες, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα πριν από τις 3 Ιανουαρίου», δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Επικρατεί η Όμικρον γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα», ανέφερε.

Φόβοι για το ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής ανησυχίας καθώς η αποκλιμάκωση στις νοσηλείες και τις ΜΕΘ που συμβαίνει εδώ και 15 ημέρες είναι αργή, ενώ η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον ενδέχεται να “δώσει” απότομα δεκάδες νοσηλείες από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας – οι οποίοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια- μέσα σε 20 μέρες.

Τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (27/12) με περιορισμούς στην εστίαση, τη διασκέδαση, στα γήπεδα και η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας υψηλής προστασίας, αλλά και των επισκεπτηρίων σε “ευαίσθητους” χώρους, στοχεύουν ακριβώς στην προστασία του συστήματος Υγείας και της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που δεν έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους.

Αγωνία, υπάρχει επίσης και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, το οποίο είναι ήδη αποδεκατισμένο από τις αποχωρήσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αλλά και κατάκοπο από την παρατεταμένη πίεση που ασκούν στο ΕΣΥ, οι χιλιάδες νοσηλείες ασθενών με Covid.

“Δεν πρέπει να αρρωστήσουμε όλοι μαζί”, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι επιστήμονες και για το λόγο αυτό ενδέχεται σήμερα να εισηγηθούν τη λήψη των μέτρων στους χώρους που σημειώνεται υπερμετάδοση, πριν από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Κρίσιμο θέμα είναι επίσης η ομαλή λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, καθώς ο νέος ιός μπορεί να μην προκαλεί σοβαρή νόσηση και πολλούς θανάτους, ωστόσο, η υπερμεταδοτικότητα που τον χαρακτηρίζει μπορεί να προκαλέσει την ταυτόχρονη νόσηση επαγγελματιών που υπηρετούν σε ευαίσθητες θέσεις, κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Έκρηξη της Όμικρον στην Αττική

Στην Αττική τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα το 42,1% του δείγματος των θετικών PCR τεστ υπολογίζεται ότι αφορούσε τη νέα μετάλλαξη.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα ποσοστά ανά ημέρα κυμαίνονται μεταξύ 28% και 66%, κάτι που σημαίνει ότι κάποιες ημέρες περίπου ένα στα επτά άτομα του δείγματος είχε μετάλλαξη Ομικρον. Στο ίδιο πλαίσιο, στην επικράτεια το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μικρότερο, καθώς μόλις το 7,7% των θετικών PCR αφορούσε τη νέα μετάλλαξη.

Διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω αποτελέσματα προκύπτουν από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να δουν οι επιστήμονες κατά τη διενέργεια της ανάλυσης PCR. Για να είναι έγκυρος ο οποιοσδήποτε προσδιορισμός, θα πρέπει να υπάρχουν αποτελέσματα από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, το οποίο τις τελευταίες 20 ημέρες, έχει αποκαλύψει μόνο 87 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης Ομικρον στη χώρα μας.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα αυτά δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Ομικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ)», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.