Παραλλαγή Όμικρον: Δείτε σε γραφική απεικόνιση τις 32 μεταλλάξεις της και τη σύγκριση με την Δέλτα

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων που φέρει στην πρωτεϊνη - ακίδα ο νέος παραλλαγμένος κορονοϊός Όμικρον έχει θορυβήσει τους επιστήμονες. Για πρώτη φορά γραφική απεικόνιση δείχνει την τρομακτική διαφορά μεταξύ της παραλλαγής Όμικρον και της επικρατούσας Δέλτα.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 έχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε σχέση με τη Δέλτα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που αποτύπωσαν την πρώτη «εικόνα» του νέου στελέχους, το οποίο ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Την «εικόνα» δημιούργησε και δημοσίευσε το νοσοκομείο Bambino Gesu στη Ρώμη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Δέλτα και Όμικρον φέρνουν την ανάγκη νέων μέτρων στην Ελλάδα – Γιατί τρομάζει τους επιστήμονες ο νέος ιός

Στην τρισδιάστατη «εικόνα», που μοιάζει με χάρτη, «μπορούμε να δούμε καθαρά ότι η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από την παραλλαγή Δέλτα, συγκεντρωμένες κυρίως σε μια περιοχή της πρωτεΐνης που αλληλοεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα», ανέφερε η ερευνητική ομάδα σε δήλωσή της την Κυριακή.

«Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο επικίνδυνες, απλώς ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί περαιτέρω στο ανθρώπινο είδος, δημιουργώντας μία ακόμα παραλλαγή» ανέφεραν οι ερευνητές.

Δείτε την απεικόνιση στη σχετική ανάρτηση :

Γιατί φοβίζει τόσο πολύ η παραλλαγή Όμικρον

Η ικανότητα του κορονοϊού να δημιουργεί νέα στελέχη με πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ώστε να επιβιώσει, έθεσαν γρήγορα τη νέα παραλλαγή στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Η ανάλυση του DNA του ιού -που ονομάστηκε “Όμικρον”- αποκάλυψε έναν ιό με ιδιαίτερα τρομακτικά χαρακτηριστικά, που μένει να αποδειχθεί σε επιδημιολογικό και κλινικό επίπεδο εάν θα είναι και καταστροφικός.

Ενώ οι μέχρι σήμερα μεταλλάξεις του κορονοϊού στην πρωτεΐνη-ακίδα (την πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλλει στον οργανισμό) ήταν το ανώτερο 16, η παραλλαγή Όμικρον έχει τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό των 50 μεταλλάξεων, οι 32 εκ των οποίων εντοπίζονται στην πρωτεΐνη-ακίδα.

“Πρόκειται για ένα υπερ-μεταλλαγμένο στέλεχος, κατά πολύ πιο μεταλλαγμένο από όλες τις άλλες μεταλλάξεις που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και έχουμε μελετήσει”, λέει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος και εξηγεί:

“Οι πέντε μεταλλάξεις από τις 16 αυτού του ιού, όταν υπάρχουν όλες μαζί (γιατί ποτέ δεν έχουν υπάρξει μαζί σε ένα ιό, εδώ υπάρχουν όλες μαζί) έχουν συνδεθεί με μειωμένη ευαισθησία στην ανοσία που προκαλούν τα εμβόλια. Στον Δέλτα είναι μόνο δύο. Είναι περισσότερες δηλαδή οι μεταλλάξεις στον Όμικρον που διαφεύγουν από τη ανοσία των εμβολίων”, τονίζει.

Φόβοι και για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Δεν είναι, όμως, μόνο η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά και των μονοκλωνικών αντισωμάτων που προβληματίζει τους επιστήμονες. Πολύ περισσότερο μάλιστα που οι θεραπείες αυτές είναι πιο εύκολο από τα εμβόλια να καταστούν “ανενεργές”.

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr:

“Αν ο ιός Όμικρον υπερφαλαγγίζει σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια, θα υπερφαλαγγίζει και τα μονοκλωνικά. Μάλιστα τα εμβόλια είναι πιο δύσκολο να υπερφαλαγγιστούν από τα μονοκλωνικά, γιατί τα εμβόλια δημιουργούν πολυκλωνική απάντηση, δηλαδή δημιουργούν πολλά και διαφορετικά αντισώματα, απ’ ό,τι τα μονοκλωνικά. Τα μονοκλωνικά είναι κατά περίπτωση ένα ή δύο το πολύ, ενώ με τον εμβολιασμό ο οργανισμός φτιάχνει τη λεγόμενη “πολυκλωνική απάντηση” δηλαδή φτιάχνει πολλά και διαφορετικά αντισώματα”.

Τις επόμενες 15 ημέρες οι παρασκευάστριες εταιρείες, θα έχουν στα χέρια τους εμπεριστατωμένες απαντήσεις τόσο για την περίπτωση των εμβολίων, όσο και των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Μία πρώτη θετική είδηση, ωστόσο, έρχεται από τη Νότια Αφρική, όπου διαπιστώθηκε σε δείγμα 30 ασθενών πως ο νέος ιός δεν προκαλεί βαρύτερη συμπτωματολογία.

“Είναι μια εμπειρική παρατήρηση που πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσα από μία κλίμακα περιστατικών. Είναι καλό νέο, αλλά δεν μπορεί να βασιστείς μόνο σ’ αυτό”, καταλήγει ο Καθηγητής Τζανάκης.