Παραλλαγή Όμικρον: Ανησυχία για τα 5 κρούσματα στην Ελλάδα και την εξέλιξη της διασποράς

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Την ανησυχία του για την πορεία που θα διαγράψει στη χώρα μας ο ιός Όμικρον εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος, μετά τα 5 κρούσματα της μετάλλαξης που ταυτοποιήθηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δημήτρη Θάνο, το ένα από τα δύο νέα ύποπτα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη, αποτελεί εγχώρια μετάδοση, καθώς μολύνθηκε μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό της Όμικρον.

Στην ομιλία που πραγματοποίησε ο Καθηγητής στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, τόνισε πως και τα τέσσερα από τα πέντε περιστατικά της Όμικρον στην Ελλάδα έχουν ιστορικό ταξιδιού, ωστόσο όλοι οι πολίτες ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την πλευρά της η διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, διευκρίνισε πως από το σύνολο των 5 κρουσμάτων, τα τέσσερα έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Ν. Αφρική και στη Γαλλία, ενώ το ένα είναι εγχώριο και αποτελεί στενή επαφή κρούσματος με ιστορικό ταξιδιού. Κανένας ασθενής δεν ανέπτυξε σοβαρά συμπτώματα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ωστόσο, στο σύνολό τους και τα τέσσερα κρούσματα είχαν υψηλό ιικό φορτίο κατά τη διάγνωση της νόσου.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα μετάλλαξη, καθώς, όπως είπε δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί ο ιός:

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία απειλή που συνεχώς εξελίσσεται. Τα νέα στελέχη έχουν αλλάξει την πορεία του κορονοϊού, από το Άλφα, στο Δέλτα και αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με το Όμικρον. Σε τι θα εξελιχθεί ο ιός δεν το γνωρίζουμε, διότι η εξέλιξή του καθοδηγείται από τυχαίες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Το στέλεχος Δέλτα είναι ριζικά διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν και είναι πλέον σα να αντιμετωπίζουμε έναν νέο ιό. Υπάρχει σκεπτικισμός στην κοινότητα για τα εμβόλια, οπότε σε συνδυασμό με το στέλεχος Δέλτα, ίσως δεν θα καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό που λέγεται ανοσία της αγέλης», ανέφερε συγκεκριμένα.

Δημήτρης Θάνος: Η Όμικρον ίσως αποτελεί «σημείο καμπής» της πανδημίας

Ο Καθηγητής σημείωσε επίσης, πως η υβριδική ανοσία που προκύπτει από τη φυσική ανοσία σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, ίσως οδηγήσουν τον ιό σε μία καλύτερη προσαρμογή. Αυτό φαίνεται ότι μάλλον συνέβη με την Όμικρον, η οποία κατά την άποψη πολλών λοιμωξιολόγων και εξελικτικών ιολόγων ίσως θα είναι το «σημείο καμπής» της πανδημίας.

Τόνισε, όμως, πως στη Βιολογία, σε αντίθεση με τη Φυσική, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

«Δεν ξέρουμε σε τι θα εξελιχθεί ο κορονοϊός, σίγουρα όμως,  ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία θα αλλάξουν την εξελικτική του πορεία. Δεν ξέρουμε αν θα εξελιχθεί σε κάτι που θα θυμίζει ένα απλό κρυολόγημα, σε κάτι χειρότερο, ή σε κάτι παντελώς άγνωστο και απροσδιόριστο», ανέφερε ο κ. Θάνος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν