Παραλλαγή FliRT: Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα στη χώρα – Έξαρση σε νοσηλείες και αύξηση στα λύματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Flirt
Το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού FliRT στη χώρα μας, εντοπίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στην περιοχή καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Αντιιικά φάρμακα κατά της βαριάς νόσου COVID-19 άρχισαν να συνταγογραφούν ξανά μετά από πολλούς μήνες οι πνευμονολόγοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ), καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντοπίζεται και πάλι αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες από τον κορονοϊό.

Οι επιστήμονες εικάζουν πως δεν αποκλείεται η αύξηση αυτή, να σχετίζεται με την παρουσία της νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού FliRT.

“Ένα κρούσμα έχουμε βρει μέχρι στιγμής”, αναφέρει στο iatropedia.gr, o Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος και εξηγεί:

“Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν κι άλλα, γιατί έχουμε κι άλλα δείγματα προς εξέταση. Έλληνας είναι ο άνθρωπος που νόσησε και είναι κρούσμα από την κοινότητα. Εγώ θεωρώ ότι έχει μπει το στέλεχος στην Ελλάδα και στην Κρήτη και δεν αποκλείεται και η αύξηση να σχετίζεται με το νέο στέλεχος”, σημειώνει ο επιστήμονας που συνεχίζει αμείωτα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια να επιτηρεί με την ομάδα του τις νέες παραλλαγές της COVID-19.

Δείτε επίσης: FLiRT: Γιατί μπορεί να χρειαστεί να ξανακάνουμε εμβόλια για την Covid

Στο ίδιο συμπέρασμα συγκλίνουν ολες οι επιστημονικές απόψεις στην Κρήτη: “Δεν αποκλείεται η πρόσφατη έξαρση να οφείλεται και στην ανάπτυξη της νέας παραλλαγής σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό του Πάσχα”, αναφέρει και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης:

“Αυτή η έξαρση από κορονοϊό έγινε αισθητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, καθώς φτάσαμε να ξεπεράσουμε τις 20 νοσηλείες, ενώ υπήρξαν κι άλλες συρροές σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου”, τονίζει ο ίδιος.

Ηράκλειο Κρήτης: Αύξηση κρουσμάτων νοσηλειών και της παρουσίας του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα

To επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 06.06.24 έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα, σε επτά από τις εννιά περιοχές που ελέγχθηκαν. Η μεγαλύτερη αύξηση (177%) καταγράφηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Επίσης, σημειώνεται αύξηση στα κρούσματα, στις νοσηλείες και τους θανάτους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η μεγάλη διασπορά στην περιοχή της Κρήτης, ωστόσο, φαίνεται να φέρνει μεν περισσότερες νοσηλείες, ωστόσο, δεν εντοπίζεται μεγαλύτερη βαρύτητα νόσου:

“Δεν φαίνεται να έχει διαφορά νόσησης αυτή η νέα παραλλαγή, αλλά δεν αποκλείεται όμως το καλοκαίρι λόγω συνωστισμού και τουρισμού να εμφανιστεί μια αυξημένη τάση, όπως είχε γίνει και με υφιστάμενο στέλεχος, το JN.1. Αυτή είναι η φύση του ιού. Να εξελίσσεται και να αντικαθιστά πάντα το νέο στέλεχος το προηγούμενο”, σημειώνει ο Καθηγητής Σουρβίνος.

Αυξημένες νοσηλείες COVID-19 στα νοσοκομεία της Κρήτης

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στο ΠΑΓΝΗ κατέληξαν 20 ασθενείς με επιπλοκές του κορονοϊού.

“Δύο εβδομάδες τώρα ξαναφτάσαμε να νοσηλεύουμε μεταξύ 16 και 20 ατόμων”, σημειώνει ο Πνευμονολόγος του ΠΑΓΝΗ κ. Τζανάκης και εξηγεί:

“Εκεί που είχαμε μηδέν, ή ένα, δύο κρούσματα, φτάσαμε τα 20 και τα 22. Αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτά τα άτομα παίρνουν εξιτήριο. Είχαμε κι έναν θάνατο σε πολύ μεγάλο άνθρωπο πάνω από 94 ετών. Αρχής γενομένης της Κυριακής του Θωμά, υπήρξε μια αυξητική τάση από νοσηλείες. Τα περισσότερα βέβαια ευάλωτα άτομα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα αποθεραπείας και ανάνηψης”, τονίζει.

O Καθηγητής προσθέτει πως κάθε προηγούμενη ανοσία καταργείται με την εμφάνιση κάποιας νέας παραλλαγής:

“Οι νέες παραλλαγές δείχνουν την τάση του ιού να απλοποιεί τις διαδικασίες μόλυνσης και να ξεπερνά οποιαδήποτε φυσική ή τεχνητή ανοσία προκληθεί. Κι αυτό είναι το κακό με τη FLiRT γιατί εξοντώνει οποιαδήποτε ανοσιακή απάντηση έχει ο οργανισμός είτε από φυσική νόσηση, είτε από εμβολιασμό και δείχνει ακριβώς τη μεγάλη προσαρμοστικότητα του κορονοϊού”, εξηγεί.

H νέα υποπαραλλαγή FLiRT

Τον Απρίλιο εμφανίστηκε μια ομάδα νέων στελεχών, γνωστών ως παραλλαγές FLiRT (με βάση τις τεχνικές ονομασίες των δύο μεταλλάξεων τους).

Οι παραλλαγές FLiRT είναι υποπαραλλαγές της Omicron.

Μία από αυτές, η KP.2, αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των μολύνσεων από COVID στις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά την κυρίαρχη παραλλαγή του κορoνοϊού στη χώρα, ενώ τείνει να επικρατήσει και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι νέες παραλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων COVID.

Την ίδια στιγμή, τα νέα εμβόλια τα οποία σχεδίασαν οι εταιρείες για την εμβολιαστική περίοδο 2024-25 αποδεικνύονται αποτελεσματικά και κατά των νέων παραλλαγών FliRT του κορονοϊού, και μάλιστα κατά πολύ πιο αποτελεσματικά, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό FDA.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Τα νέα εμβόλια που ετοιμάζονται για το φθινόπωρο καλύπτουν και τις παραλλαγές FLiRT λένε οι εταιρείες

Πρόκειται ουσιαστικά για τα εμβόλια που που είχαν δημιουργηθεί πριν εμφανιστούν οι νέες αυτές παραλλαγές, όταν ακόμη επικρατούσε η JN.1.