Παραχώρηση 38 κρεβατιών Εντατικής από ιδιώτες στα Δημόσια Νοσοκομεία για τη γρίπη

  • Γιάννα Σουλάκη
Εντατικής
Στην παραχώρηση 38 κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Ελληνικό Δημόσιο για την έκτακτη αντιμετώπιση των αναγκών της γρίπης, προχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλνικών (ΠΕΙΚ).

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιοκτητών κλινικών της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) θα υπογραφεί την Παρασκευή 24/1 στη 13.00, στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, για την παραχώρηση από τους ιδιώτες 38 κλινών εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες της γρίπης.

Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών ημερών, καθώς οι ιδιοκτήτες των κλινικών ζητούσαν αντισταθμιστικά οφέλη από το υπουργείο Υγείας, οι δυο πλευρές κατέληξαν τελικά στο τελικό κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο μονόγραψαν και τώρα εκκρεμεί η τελική υπογραφή, από τους ιδιοκτήτες των κλινικές που θα συμμετάσχουν.

Από αυτά τα κρεβάτια, τα 29 θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων της Αττικής και τα υπόλοιπα 9 για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Τις κλίνες θα διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ, μαζί με τις υπόλοιπες των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας, το οποίο μάλιστα έχει στα χέρια του τις λίστες με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας, η οποία πριν λίγες ημέρες αριθμούσε 50 ασθενείς.

Κλίνες Εντατικής: Το ΕΚΑΒ υπεύθυνο για τη διαχείριση των κλινών

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του:

«Η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε κλινική θα ενημερώνει καθημερινά το ΕΚΑΒ για τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ που θα διαθέτει, ώστε αυτές να προσφέρονται για την κάλυψη των αναγκών ασθενών του ΕΟΠΥΥ, μέσω της λίστας διαχείρισης αιτημάτων που τηρείται στο ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης της διαδικασίας, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση ενημέρωσή του για τον προγραμματισμό της διακομιδής ενός περιστατικού σε ΜΕΘ συμβεβλημένης ιδιωτικής κλινικής».

Επισημαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ σε κλίνες ΜΕΘ, δεν καταβάλλουν συμμετοχή στα νοσήλια και διαφορά νοσηλείας, αλλά και πως οι δαπάνες νοσηλείας για τις κλίνες ΜΕΘ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα ορισθέντα στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ).