Παρά τις ελλείψεις, γίνονται ακόμα μεταμοσχεύσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τρεις μεταμοσχεύσεις οργάνων σε ισάριθμους ασθενείς πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Δότης οργάνων για τις τρεις μεταμοσχεύσεις έγινε ένας άτυχος 55χρονος που κατέληξε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της πόλης. Τα όργανά του αποτέλεσαν δώρα- ζωής για έναν 14χρονο και έναν 50χρονο στους οποίους μεταμοσχεύτηκαν οι νεφροί, και για 60χρονοάνδρα στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το ήπαρ.

Οι κερατοειδείς του 55χρονου αφαιρέθηκαν και θα μεταμοσχευτούν τις επόμενες ημέρες στο ΑΧΕΠΑ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠχ ο διευθυντής της κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, Βασίλης Παπανικολάου, η κατάσταση της υγείας των δύο ασθενών στους οποίους έγινε η μεταμόσχευση νεφρού εξελίσσεται καλά, ενώ  είναι κρίσιμη η κατάσταση του ασθενούς στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το ήπαρ.

«Είναι κατόρθωμα να γίνονται τρεις μεταμοσχεύσεις σε ένα 24ωρο με τόσες ελλείψεις προσωπικού και υλικών στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων. Δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν υπάρχουν χειρουργοί, δεν υπάρχουν νοσηλευτές. Όσοι υπάρχουν, λειτουργούν χωρίς κανένα κίνητρο με αφοσίωση και αυτοθυσία. Τα υλικά κάθε μέρα λιγοστεύουν και ό,τι χαλάει δεν αντικαθίσταται, ενώ ανταλλακτικά δεν υπάρχουν. Στο Ιπποκράτειο είναι το μοναδικό Κέντρο στην Ελλάδα όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος, παγκρέατος και παγκρεατικών νησίδων, καθώς και μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά, ενώ είναι ένα από τα πέντε Κέντρα Μεταμοσχεύσεων νεφρού σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, οι ελλείψεις μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν και παρά τις υποσχέσεις που είχαμε από τέσσερις υπουργούς Υγείας, η Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου εξακολουθεί να αγνοείται παντελώς» είπε ο κ. Παπανικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν