Παπαευαγγέλου: Ύφεση στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων – Μολύνονται πλέον και μεγαλύτεροι

  • Γιάννα Σουλάκη
Μύκονος
Σημαντική καταγράφεται η ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σε ύφεση της κατακόρυφης αύξησης που είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες, βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Πέμπτης.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος της εβδομάδας είναι 2.168 κρούσματα την ημέρα. Σύμφωνα με την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ με της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί την πιο συχνή έκθεση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που πλέον επιστρέφουν σπίτι τους από τις διακοπές, και μεταφέρουν τον ιό στο επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Ετσι, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, «τρεις εβδομάδες μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ο ιός βρήκε τον τρόπο να χτυπήσει άτομα τα οποία είναι επικίνδυνο να νοσήσουν».

Παπαευαγγέλου: Μετατοπίζεται η λοίμωξη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είπε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Είπε ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να νοσήσει.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων στην επικράτεια είναι τα 26 έτη, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα σε άτομα άνω των 40 ετών.

«Αυτό που χαρακτηρίζει την πανδημία είναι η μετακίνηση σε ανεμβολίαστους 40 έως 60 ετών, ομάδα που έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σημειώνονται κρούσματα και σε άτομα άνω των 60 ετών», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ίσως απειληθεί και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, η αυξημένη ροή των ασθενών στα νοσοκομεία, δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, είπε. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες άνω των 40 ετών, όπως τόνισε η ίδια.

Παπαευαγγέλου: Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 70% – όχι των διασωληνωμένων

Παρατηρήθηκε επίσης, πρόσθεσε αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων.

Ο δείκτης θετικότητας είναι πλέον στο 3,4% στην επικράτεια, με όριο συναγερμού το 4%, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Ο δείκτης θετικότητας από τα self test είναι 0,8%. Σήμερα, τέσσερα με πέντε νέα κρούσματα διαγιγνώσκονται από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους.