Παπαευαγγέλου: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές – Ψηλά το επιδημικό φορτίο παρά το lockdown»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Οι επιστήμονες δεν είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του lockdown κι ενώ διανύουμε την τρίτη εβδομάδα των μέτρων. "Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει και ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας, ενώ το φαινόμενο είναι περίπλοκο", ανέφεραν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες δήλωσαν την ξεκάθαρη ανησυχία τους για εξέλιξη της πανδημίας κατά την τρίτη εβδομάδα lockdown κι ενώ η ύφεση του πανδημικού κύματος δεν είναι ακόμα ορατή. Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο παραμένει, παρά τις κάποιες διαφαινόμενες τάσεις σταθεροποίησης και το φαινόμενο είναι περίπλοκο, δήλωσε η κα. Παπαευαγγέλου καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ο ΕΟΔΥ αυξάνει τα τεστ για να εντοπιστούν ασυμπτωματικά κρούσματα και να περιοριστούν.

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού θερίζει ζωές, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο αριθμός των κρουσμάτων εμφανίζει διακυμάνσεις. Ο ΕΟΔΥ αναλύει το επιδημιολογικό φορτίο κάθε Περιφερειακής Ενότητας και στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης των νέων κρουσμάτων, αλλά η Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις. Το σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. «Χρειάζεται υπομονή», τόνισε η επιστήμονας.

Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις, είναι λάθος να χαλαρώνουμε και να θεωρούμε ότι αφορά μόνο στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Κι αυτοί, όμως, χάθηκαν επειδή μολύνθηκαν, θα ζούσαν ακόμη. Αν υπήρχαν αόρατες σφαίρες θα φοβόμασταν περισσότερο.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί της λογικής, ενώ κάποιοι λαμβάνουν λάθος αποφάσεις για ευκαιριακές απολαύσεις, οι οποίες έχουν αποδειχθεί καταστροφικές. «Η μη συνεχιζόμενη τήρηση των μέτρων από όλους, οδήγησε σε αυτή την κατάστασης», συμπλήρωσε. Αναφορικά με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκε και πλέον είναι στην επικράτεια τα 45 έτη. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ο καθένας ατομικά για να φτάσουμε μέχρι το εμβόλιο» προέτρεψε τους πολίτες η κ. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: «Η επιδημία μας δείχνει τα δόντια της και δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό»

«Η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον σε παγκόσμια κλίμακα τις 57 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων δείχνει να έχει υποχωρήσει ελαφριά τις τελευταίες ημέρες λίγο πάνω από 600 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ωστόσο ο αριθμός των ατόμων συνεχίζει να ενισχύεται και έχει πλησιάσει πλέον τις 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» σημείωσε.

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει τις 15 εκατομμύρια διαγνώσεις και με ρυθμό νέων διαγνώσεων που βρίσκεται πλέον σταθεροποιημένος περίπου στις 250 χιλιάδες ανά ημέρα» εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής.

«Η σταθεροποίηση της επιδημίας που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχε αρχίσει να διαφαίνεται την προηγούμενη εβδομάδα είναι εμφανής, σε αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.