Παπαευαγγέλου: Θα πρέπει να εμβολιαστούμε – Ανεμβολίαστοι όσοι εισάγονται με Covid-19 στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Μπορεί οι επιδημιολογικοί δείκτες να είναι βελτιωμένοι το τελευταίο διάστημα, όμως δεν μπορούμε να συζητάμε από τώρα για το εάν, πότε και που μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα, είπε η καθηγήτρια.

Περισσότερα 13.500 είναι τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

Από αυτά τα 7.000 βρίσκονται στην Αττική, τα 700 στη Θεσσαλονίκη, τα 450 στη Λάρισα και τα 200 στα Χανιά, ανέφερε ενδεικτικά.

Η ίδια τόνισε ότι εξάρσεις της νόσου έχουμε αυτή τη στιγμή στην Κατερίνη και στη Ρόδο.

«Αν δεν προσέξουμε θα έχουμε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν χαμηλά», είπε η καθηγήτρια.

Αναφορικά με τις νοσηλείες, η ίδια είμαι ότι ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα είναι 174 νέες εισαγωγές την ημέρα, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 2.200 άτομα με λοίμωξη Cοvid.

«Οι δύο στους τρεις είναι άνω των 55 ετών και λόγω ηλικίας κινδυνεύει η ζωή τους. Στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ο αριθμός διασωληνωμένων μειώθηκε 15% την τελευταία εβδομάδα και οι προβλέψεις μιλάνε για σημαντική αποσυμπίεση τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το πιο ισχυρό όπλο στην προστασία από τον κορονοϊό είναι το εμβόλιο και κάλεσε όλους του πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να βγούμε πιο γρήγορα από την πανδημία.

Μαγιορκίνης: Εύθραυστη παραμένει η ύφεση της πανδημίας

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, μιλώντας για τα self test είπε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτοδιαγνωστικών τεστ και 30.000 από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά.

Ο αναπληρωτής καθηγητής έκανε και αυτός λόγο για ύφεση της επιδημίας αλλά εξήγησε ότι παραμένει εύθραυστη. «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί και στις νεότερες ηλικίες, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.

Μιλώντας για την ήπια αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, η οποία συνδέεται με την ινδική μετάλλαξη, είπε ότι αφορά στις νεαρότερες ηλικίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.