Παπαευαγγέλου: Ρεκόρ επιδημιολογικής επιβάρυνσης στον Πειραιά – 10.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Σε εξαιρετικά επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται όλη η χώρα, με τον δείκτη θετικότητας να ξεπερνά αυτήν την εβδομάδα το όριο ασφαλείας του 4% και να διαμορφώνεται στο 4,5%. Τα παραπάνω ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο ίδιος δείκτης, όπως συμπλήρωσε, ξεπερνά το 7% σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 10.000.

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσίασε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πρόκειται να χαλαρώσει για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά ενδεχομένως να ληφθούν και νέα. Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως είπε, «ο Πειραιάς έχει ιδιαίτερη επιβάρυνση και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων που έχει καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας».

Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που πέρασε διαμορφώθηκε στο 4,5% και ξεπέρασε για πρώτη φορά το 2021 το 4%, που είναι το όριο συναγερμού. Ο ίδιος δείκτης ξεπερνά το 7% σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 10.000.

Ο δείκτης αναπαραγωγής Rt είναι σε όλη τη χώρα πάνω από 1, ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω από το 1 για να θεωρείται ότι ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί.

Παπαευαγγέλου: «Δεν θα μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία για τις επόμενες 3 εβδομάδες»

«Τις τελευταίες δύο μέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τους 4.032 ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών την τελευταία εβδομάδα», είπε η καθηγήτρια. «Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», είπε η καθηγήτρια.

Η ίδια εκτίμησε ότι η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό και σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Σπίτια, εργασιακή χώροι και ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι υψηλά, τόνισε. Στην αύξηση των κρουσμάτων, όπως συμπλήρωσε, οι μεταλλάξεις έπαιξαν τον δικό τους ρόλο και άλλαξαν τις ισορροπίες.

«Στην προσπάθειά μας να μειωθούν τα κρούσματα, προτείναμε το κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες», συμπλήρωσε. Ωστόσο, παρά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid στα δημόσια νοσοκομεία και τη συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών, στην Αττική οι ΜΕΘ-Covid έχουν πληρότητα 92%. Τα καλά νέα Εμφανής είναι η μείωση των ατόμων άνω των 80 ετών στις ΜΕΘ λόγω της αύξησης του εμβολιασμού.