Παπαευαγγέλου: «Ο ιός είναι παντού» – Στα 230.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Το 2,5% του πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που μεταφράζεται σε 230.000 άτομα, είναι ενεργά κρούσματα. "Αυτό σημαίνει πως ο ιός κυκλοφορεί παντού", ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης (13/1) κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημέρων δείχνει να σταθεροποιείται στις 31.000. Με βάση τον μεγάλο όγκο των τεστ που γίνονται καθημερινά (350.000) παρατηρείται σταθεροποίηση της θετικότητας τις τελευταίες ημέρες, η οποία διαμορφώνεται στο 9%, με σαφείς πτωτικές τάσεις.

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος την τελευταία εβδομάδα, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.  Το πρώτο είναι η σημαντική μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση της μέσης ηλικίας κρουσμάτων κατά μία δεκαετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη, ενώ τώρα η διάμεση ηλικία είναι τα 39 έτη. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της πορείας είναι η διασπορά της Ομικρον, σε μέρη εκτός Αττικής, όπου μετά την έκρηξη των δύο πρώτων εβδομάδων, έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Οι περιοχές που παρατηρείται τώρα αύξηση της μετάλλαξης Ομικρον είναι: Ξάνθη Φωκίδα Εβρος Καστοριά και Φθιώτιδα Νοσηλείες  Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 5.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε ολόκληρη τη χώρα με λοίμωξη Covid-19. Επτά στους δέκα είναι άνω των 55 ετών και έξι στους δέκα είναι ανεμβολίαστοι, όπως ανέφερε η καθηγήτρια. Οι ΜΕΘ-Covid είναι καλυμμένες κατά 87% και τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα μείνουν γύρω στους 600 ασθενείς για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ηπιότερα τα συμπτώματα στην Όμικρον

Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη που δείχνει πως η νόσηση είναι ηπιότερη με την Όμικρον απ’ ότι με την Δέλτα. Στην ίδια μελέτη αποδείχθηκε πως όσοι είχαν νοσήσει με Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να μπουν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Ωστόσο, η μελέτη αυτή αφορά νεότερα και εμβολιασμένα άτομα, όπως είπε και προσέθεσε πως δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός: «Καλό είναι να παραμείνουμε επιφυλακτικοί για το πώς συμπεριφέρεται η Όμικρον σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανεμβολίαστους, αλλά και τι συμβαίνει με την long covid».

Μάλιστα εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα και αρκετές νοσηλείες και αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι ένας στους δύο που εισάγονται στα νοσοκομεία την τελευταία βδομάδα έχει μολυνθεί με Δέλτα. «Υπάρχει η Δέλτα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ήπια αύξηση νοσηλειών στα παιδιά

Αναφερόμενη στα παιδιά και στο άνοιγμα των σχολείων είπε ότι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την προηγούμενη Κυριακή ως την Τρίτη ελέγχθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά και ο δείκτης θετικότητας σε αυτά παραμένει εξαιρετικά χαμηλός στο 1,4%.

Όπως είπε, με το συχνό testing τα παιδιά θα διαγνωστούν άμεσα και είναι πολύ πιθανό να διαγνώσουμε όλο και περισσότερους ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς ασθενείς ανάμεσα στους γονείς τους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε αν και υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών είναι μικρή και δεν αφορά βαριά περιστατικά.

230.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα

Αναφερόμενη στους δείκτες της πανδημίας, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το φορτίο του ιού στην κοινότητα είναι εξαιρετικά υψηλό και ότι υπολογίζονται στους 230.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα.

«Ο ιός κυκλοφορεί παντού και όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» τόνισε και μίλησε για 31.000 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως είπε το ποσοστό θετικότητας είναι στο 9% με πτωτικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πλέον «είναι μετακίνηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη και τώρα η ενδιάμεση ηλικία έχει μετακινηθεί κατά μία δεκαετία, στα 39 έτη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον στις ηλικίες 35 έως 44 ετών. Οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα φτάνουν τις 5.000 ενώ παρατηρείται 40% αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα με 582 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Επτά στους 10 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών και ένας στους 6 είναι ανεμβολίαστος.

Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ

Όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ, είπε ότι στις απλές κλίνες υπάρχει πληρότητα 67% και στις ΜΕΘ covid πληρότητα 88%.

Η ίδια προέβλεψε ότι θα παραμείνουν σταθερά γύρω στους 600 οι διασωληνωμένοι για τις επόμενες δύο εβδομάδες και ξεκαθάρισε ότι «ενώ υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες σε απλές κλίνες δείχνει να σταθεροποιείται η νοσηλεία στις ΜΕΘ».

Η κυρία Παπαευαγγέλου απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την γρίπη είπε ότι υπάρχουν ήδη θετικά κρούσματα γρίπης στη χώρα και συνέστησε να γίνει έστω και τώρα ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Η ίδια μίλησε για τρία παιδιά που νοσηλεύονται με γρίπη τύπου Β και εξήγησε ότι «δεν θα θέλαμε την συννοσηρότητα της γρίπης με τον κορονοϊό γι’ αυτό καλό είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να το πράξουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν