Παπαευαγγέλου: Μείωση της επιδημίας στην Επικράτεια – Ανησυχία για την Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας, με το επιδημιολογικό φορτίο να πέφτει σταθερά σε όλη την Επικράτεια. Ωστόσο, η Αττική κρατά ενεργή την ανησυχία των επιδημιολόγων, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σταθεροποίηση της επιδημίας στην Επικράτεια βλέπουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα και εξέτασαν όλα τα δεδομένα και έδωσαν «πράσινο φως» για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ωστόσο, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, «δεν είναι εύκολο να μειωθούν παραπάνω τα νούμερα της επιδημίας μέσα στον χειμώνα».

Υπάρχει μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και σταθεροποίηση σε όλη την Επικράτεια, όμως, δεν υπάρχει η μείωση που θέλουν οι επιστήμονες στην Αττική. Από τα 6.000 ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα στη χώρα, τα μισά είναι στην Αττική, η οποία και ανησυχεί τους ειδικούς καθώς δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων. Τα πραγματικά κρούσματα είναι κατά πολύ περισσότερα είπε, αλλά «Δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς που συμβάλουν στην μετάδοση»,

Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 2% και στο σύνολο της χώρας 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Αυτήν την εβδομάδα και οι διασωληνωμένοι για πρώτη φορά μειώθηκαν κάτω από τους 300, τόνισε.

Η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε, επίσης, πως ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 467 κρούσματα ανά ημέρα, είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα κρούσματα. Η αύξηση της κινητικότητας στην αγορά, ωστόσο, κυμάνθηκε μόλις στο 19%.

Επίσης, έκανε λόγο για υπευθυνότητα των Ελλήνων με τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια των γιορτών.

Δεν συνέβη η διασπορά στα σπίτια, οι συμπολίτες μας έδειξαν πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση στις γιορτές, είπε και συμπλήρωσε: «Μας αξίζει ένα μπράβο, δείξαμε ωριμότητα και υπευθυνότητα σε σχέση με άλλους λαούς στην Ευρώπη».

Παπαπευαγγέλου: Ομόφωνη η απόφαση των επιδημιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων

Σταθεροί στις απόψεις τους οι επιδημιολόγοι ψήφισαν ομόφωνα «ναι» για το άνοιγμα των σχολείων. Τα παιδιά τηρούν τα μέτρα προφύλαξης με συνέπεια και υπευθυνότητα. Ωστόσο τα Λύκεια στις επιβαρυμένες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά.

Κεραμέως: Με αυτά τα μέτρα ανοίγουν τα Γυμνάσια – Λύκεια

Από την πλευρά των σχολείων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα πρωτόκολλα επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εν μέσω πανδημίας Covid-19.

Τα μέτρα που ακολουθήσουν το άνοιγμα των σχολείων, είναι τα εξής:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.  Όπως είπε η κ. Κεραμέως,  αυτή την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Μαγιορκίνης: Η κατάσταση είναι εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίηση και ύφεσης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ covid. Καταγράφονται καθημερινά 100 εισαγωγές και -όπως είπε- ένα ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην ηλικιακή κατανομή.

«Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε τα όπλα μας, τα οποία είναι τα μέτρα προστασίας, και πως η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς εάν χρειαστεί.