Παπαευαγγέλου: Με εργαλείο τα self test διαγνώστηκαν 14.000 ασυμπτωματικοί φορείς – Ανησυχητική έξαρση σε περιοχές της χώρας

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Στη χρησιμότητα των self tests αναφέρθηκε κατά την τακτική ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για σειρά περιοχών της χώρας και νησιά, στα οποία υπάρχει ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων ανάμεσα στους νέους, αλλά και ενδοοικογενειακή διασπορά.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι υψηλός και θα αργήσει να μειωθεί, κυρίως λόγω των πολλών διαγνωστικών τεστ. Ο αριθμός τους θα συνεχίζει να αυξάνει λόγω του ανοίγματος διάφορων δραστηριοτήτων», είπε η κα. Βάνα Παπαευγγέλου, η οποία δήλωσε πως την ίδια στιγμή το ευχάριστο είναι ότι δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι στο 0,83, δηλαδή κάτω από το 1.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, μέχρι χθες διαγνώστηκαν με self test 14.000 ασυμπτωματικοί φορείς. Από τις 3 μέχρι και τις 9 Μαΐου, το 1 στα 4 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν με αυτό το νέο εργαλείο.

«Όλοι αυτοί αν δεν το είχαν κάνει, θα συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους, και θα είχαν διασπείρει τον ιό στα σπίτια τους και στις δουλειές τους. Είναι σημαντικό να κάνουμε αυτοδιαγνωστικά τεστ για να κρατάμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα», είπε η καθηγήτρια.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπλήρωσε πως μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, η κα. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι βρέφη και νήπια κάτω των 5 ετών εξαιρούνται από αυτά τα τεστ, διότι το κάνουν οι γονείς τους. «Το θετικό βρέφος θα έχει κατά μεγάλη πιθανότητα γονείς θετικούς. Γι’ αυτό και από τις ταξιδιωτικές οδηγίες εξαιρούνται τα μικρά παιδιά. Σήμερα, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, όλοι ξέρουμε πως θα αποφύγουμε την έκθεση στον ιό και θα πρέπει να προστατεύσουμε την οικογένειά μας», είπε η ίδια.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας. «Πρέπει όλοι να προσέχουμε, το οφείλουμε και στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας και να φοράμε τη μάσκα πάνω από τη μύτη», κατέληξε.

Παπαευαγγέλου: Έξαρση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές μετά τους εορτασμούς του Πάσχα

Την ίδια στιγμή, η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε τοπική έξαρση κρουσμάτων που έχει καταγραφεί, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στις συγκεντρώσεις που έγιναν την περίοδο του Πάσχα.

Μάλιστα διαπιστώνεται ότι τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους οι οποίοι όπως φαίνεται πήγαν τις ημέρες του Πάσχα να επισκεφθούν τις οικογένειές τους στην επαρχία.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, ανέφερε ενδεικτικά ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στα εξής νησιά: Ικαρία Κάρπαθος Κέρκυρα Νάξος και Σκιάθος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι νέες λοιμώξεις αφορούν στις περιοχές αυτές άτομα από 20 έως 36 ετών, γι’ αυτό και η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων έπεσε στα 40 έτη. Κύριες πηγές μετάδοσης είναι οι συναθροίσεις και η οικογένεια. Οι νεαροί αυτοί άνθρωποι, ωστόσο, δεν νοσούν βαριά και δεν επιβαρύνεται το ΕΣΥ με νοσηλείες.

«Όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα, με την κυρία Παπαευαγγέλου, ότι πολλές περιοχές που σήμερα παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων, πριν το Πάσχα εμφάνιζαν μονοψήφια νούμερα σε νέα περιστατικά.

Μαγιορκίνης: Σημάδια αποσυμπίεσης εντοπίζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.