Παπαευαγγέλου: Καμία παρενέργεια και κανένας θάνατος μετά την τρίτη δόση του εμβολίου

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Στην ανάγκη άμεσης χορήγησης της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, λόγω και της ενδεχόμενης εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον, αναφέρθηκε την Πέμπτη κατά την τακτική ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα και σε τόσες ενισχυτικές δόσεις που έχουν χορηγηθεί, δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα στους πολίτες που έλαβαν τρίτη δόση. Μάλιστα, όπως είπε, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα θάνατο σε άτομο που κόλλησε τον ιό μετά από 14 μέρες από την τρίτη δόση.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με μελέτες, η χορήγησή της σε άτομα μεγάλης ηλικίας μειώνει τον κίνδυνος θανάτου έως και 90%, όπως ανέφερε, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η κυρία Παπαευγγέλου είπε ότι ναι μεν το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι πάνω από 50.000, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας μας μπορεί να κολλήσει κορονοϊό ανά πάσα στιγμή.

«Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά, με 4.800 ασθενείς να νοσηλεύονται σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε μείωση στις εισαγωγές μετά από οκτώ εβδομάδες αύξησης. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε κατά μέσο όρο 427 εισαγωγές την ημέρα. Τρεις στους τέσσερις ασθενείς είναι άνω των 55 ετών. Παιδιά και έφηβοι είναι μόλις το 1,7% των ασθενών», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια ανέφερε ότι η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid στην επικράτεια είναι 67%, ενώ στις ΜΕΘ-Covid 80%. Καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου υπολογίζεται επίσης ότι θα έχουμε 600-700 διασωληνώσεις. «Για ακόμη μία εβδομάδα, οι περιοχές της χώρας που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα μεγάλης ηλικίας, έχουν και τις περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως η Πέλλα, όπου παρότι τα κρούσματα μειώθηκαν, οι ασθενείς παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλό αριθμό», κατέληξε η ίδια.

Παπαευαγγέλου: Γιατί τα παιδιά πρέπει να κάνουν self tests ακόμα και στις διακοπές

Είναι σημαντικό, ειδικά αν είναι να συναντηθούν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, προκειμένου να τους προστατεύσουν, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Οπως είπε, το 15% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται μέσω των self tests, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι την περίοδο των εορτών που θα έχουν τις διακοπές τους από το σχολείο δεν θα πρέπει να κάνουν τα τεστ.

«Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν self test ακόμη και τις ημέρες των διακοπών των Χριστουγέννων, ειδικά αν είναι να βρεθούν μαζί με αρκετό κόσμο, πόσο μάλλον με άτομα μεγάλης ηλικίας», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Με στόχο την ασφάλεια τις ημέρες των εορτών, άλλωστε, η κυβέρνηση έχει χορηγήσει δωρεάν ένα self test τώρα και ένα μετά τις διακοπές, σε όλους τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.