Παπαευαγγέλου: Η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Επιβαρυμένο με τάσεις αποφόρτισης είναι αυτήν την εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Έμφραγμα έχει υποστεί το ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της υπερβολικής επιβάρυνσης με βαριά ασθενείς, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 5.400 ασθενείς, όμως, την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε μείωση νέων εισαγωγών με κάτω από 500 εισαγωγές ανά ημέρα.

Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην επικράτεια, με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», όπως επισήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 25.000 κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.640 κρούσματα την ημέρα. O δείκτης θετικότητας αυτήν την εβδομάδα διαμορφώθηκε στο 4,2%, ανέφερε η Kαθηγήτρια.

«Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες. Η κάλυψη ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική 89% και στη Θεσσαλονίκη 95%. Τόνισε ότι είναι λυπηρό να νοσηλεύονται άνθρωποι που έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει.

Aναφέρθηκε, επίσης, στην τήρηση των μέτρων προστασίας με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότητα.

Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πια σαφή, ενισχύοντας την πεποίθηση των ειδικών ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας.

«Όλες οι εισηγήσεις μας έχουν βασικό κανόνα να μην αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι παραμένουμε πιστοί στα μέτρα ατομικής προστασίας. Η απόφαση να μην ανοίξουμε το Πάσχα τους δρόμους για διαπεριφεριακές μετακινήσεις, λήφθηκε διότι τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν πολλά κρούσματα και θέλαμε να προστατεύουμε τις επαρχιακές πόλεις, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα που έχουν τα νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μαγιορκίνης: Σημάδια οριακής υποχώρησης στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%.

Αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι χορηγήθηκαν σε 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τόνισε ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν