Παπαευαγγέλου: Η διασπορά και επικράτηση της Όμικρον στην Ελλάδα – Ήπια τα συμπτώματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Επικρατεί πλέον η μετάλλαξη Όμικρον και στη χώρα μας, και παρουσιάζει μεγάλη διασπορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία του κορονοϊού.

Η επέλαση της «Όμικρον» είναι έντονη και πάνω από 60% μέχρι τώρα, καταγράφουν οι μετρήσεις, ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», είπε.

Για έκρηξη νέων κρουσμάτων έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι, πρόσθεσε. «Ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων», είπε.

«Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούμε τόσο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήσαμε είτε μάσκα υψηλής προστασίας, είτε διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός», τόνισε η Καθηγήτρια.

Την επικράτηση της «Όμικρον» επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες.

Είναι σαφές από άλλες χώρες, όπως πρόσθεσε, ότι ο χρόνος επώασης, δηλαδή ο χρόνος από τη στιγμή που θα εκτεθούμε μέχρι να εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα, είναι σημαντικά μικρότερος. «Γι΄ αυτό και άλλαξαν οι οδηγίες για την καραντίνα», είπε.

Τα συμπτώματα της Όμικρον

Η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με φτέρνισμα, καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, πονόλαιμο και σπανιότερα υπάρχει βήχας, υψηλός πυρετός και απώλεια γεύσης και όσφρησης.

«Γι’ αυτό και όσοι κολλήσουν Όμικρον, μπορεί να νομίζουν ότι έχουν κοινό κρυολόγημα. Για αυτό να μην αψηφούμε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και να κάνουμε τεστ», όπως είπε η ίδια.

Το πανδημικό κύμα της Όμικρον χαρακτηρίζεται και από περισσότερα κρούσματα, αλλά από λιγότερες  νοσηλείες. Μάλιστα, τα δεδομένα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, είναι απόλυτα προστατευμένοι, κατέληξε η ίδια.

Πάνω από 380.000 άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί

Υψηλός είναι ακόμη ο αριθμός των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών που δεν έκαναν ακόμη το εμβόλιο του κορονοϊού, όπως ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου, καθώς πάνω από 380.000 άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα, ακόμη 100.000 άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση του εμβολίου, παρότι πέρασαν ήδη έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, οι έξι στους 10 έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για το εμβόλιό τους.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί, είπε η καθηγήτρια, είναι πιο προστατευμένοι. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται.

Σε πίεση το ΕΣΥ

Παρότι η μετάλλαξη Όμικρον μοιάζει να είναι πιο ήπια και να έχει μειωμένη νοσηρότητα, σήμερα 4.000 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Μάλιστα, η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid είναι εξαιρετικά υψηλή, αφού στην Αθήνα αγγίζει το 91% και στη Θεσσαλονίκη το 96%.