Παπαευαγγέλου: Ένας στους τέσσερις διασωληνωμένους είναι κάτω των 55 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
«Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη πολύ επιβαρυμένο σε όλη την επικράτεια και δεν θα πρέπει αυτό να μας καθησυχάσει», δήλωσε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Σταθεροποίηση  παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται στις 26.000, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων είναι 2.800 σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε από το 6,1% την περασμένη εβδομάδα στο 5,3%, καθώς η διασπορά φαίνεται να σταθεροποιείται, όπως συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι «κάτι που το περιμέναμε αφού πλέον γίνονται περισσότερα τεστ στην επικράτεια».

Ωστόσο επισήμανε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας  είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και τη Θάσο, να σημειώνει αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Κατά την ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, βρέθηκε ότι παραμένει η ενδοοικογενειακή μετάδοση, η οποία οφείλεται κυρίως στις κοινωνικές συναθροίσεις, όπως είπε η ίδια.

Είναι απαραίτητο να έχουμε συνεχή επαγρύπνηση, πρόσθεσε και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φανούμε έξυπνοι και πιο αποτελεσματικοί από το ιό.

Ο ένας τους τέσσερις είναι κάτω των 55 ετών

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων εμφανίζει μείωση και αυτό οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα των νέων. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται, που έχει φτάσει πλέον στους 5.500 ασθενείς σε όλη την επικράτεια.

«Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται» είπε η κα. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα καθυστερήσει για δυο ακόμη εβδομάδες.

Η ηλικία των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ παραμένει σταθερή στα 69 έτη. Ένας στους τέσσερις διασωληνωμένους είναι νεότερης ηλικίας από τα 55 έτη. Από την άλλη βλέπουμε μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ άνω των 75 ετών. Οι περισσότεροι κυμαίνονται πλέον στις ηλικίες 60-74 ετών.

«Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολισμός είναι αποτελεσματικός και αποτελεί το κύριο εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου.

Η μέση διάρκεια νοσηλείας υπολογίζεται στις 17 ημέρες όπως είπε και οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων θα παραμείνει υψηλός και την επόμενη εβδομάδα λόγω του αυξημένου αριθμού των ατόμων που είναι διασωλωνωμένοι.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει σε βεβαιότητα σε αύξηση  διασποράς, κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία» και κατέληξε λέγοντας ότι η επιτροπή επεξεργάζεται τον κίνδυνο μετάδοσης για κάθε δραστηριότητα, τονίζοντας  ότι προηγούνται δραστηριότητες που δεν έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.

Μαγιορκίνης: Υψηλή η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει εύθραυστη σταθεροποίηση, ανέφερε από την πλευρά του κι ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%. Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης», είπε ο καθηγητής.