Παπαευαγγέλου: Έκκληση στους άνω των 50 να εμβολιαστούν «Εμπιστευτείτε μας!»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Στη σημασία του εμβολιασμού αναφέρθηκε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας έκκληση -ειδικά στους 50ρηδες- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Έκπληξη, όπως είπε, προκαλεί η διάθεση των νέων για εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Πτωτική πορεία εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, με ύφεση που υπολογίζεται σε 5%, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Απασχολεί, όμως, ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται να ανακόπτεται- και ειδικά στην Αττική με 9.500 ενεργά κρούσματα.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία , Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Παπαευαγγέλου: 19.000 άτομα έχουν διαγνωστεί μέσω των self test

Τα 9.500 ενεργά κρούσματα στην Αττική, θα πρέπει να μας θυμίζουν τη διασπορά του ιού στη χώρα, η οποία δεν έχει φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, σημείωσε επίσης η κα. Παπαευαγγέλου.

«Η αυξημένη κινητικότητα κατά τη διάρκεια του Πάσχα και το άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, έχει ως αποτέλεσμα τη μη μείωση των κρουσμάτων στο επίπεδο που θα θέλαμε», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα του μέτρου των self test, την περασμένη εβδομάδα 6.500 κρούσματα διαγνώστηκαν μέσω της διαδικασίας αυτοδιάγνωσης. Από τις 8 Απριλίου μέχρι σήμερα, 19.000 άτομα διαγνώστηκαν συνολικά κι αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να προστατεύσουν την οικογένεια και τους φίλους τους, όπως είπε.

Στα 50.000 τεστ που γίνονται καθημερινά στις μονάδες Υγείας, ο δείκτης θετικότητα παραμένει κάτω από το 4%, που είναι και το ζητούμενο, σημείωσε η Καθηγήτρια και τόνισε:

«Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα σε κάποιες περιοχές όπως η Αττική, η Πτολεμαΐδα, η Ξάνθη και η Κόρινθος και κάποιες φορές ξεπερνάει το 7%. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν μικροεξάρσεις της επιδημίας. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο. Σημαντική είναι και η αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε λιγότερες από 300 εισαγωγές στην επικράτεια. 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα, όμως στην Πάτρα και στα Ιωάννινα αυξάνει ο αριθμός των νέων εισαγωγών.

Μειώνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αφού για κάθε 10 άτομα που αποσωληνώνονται έχουμε επτά διασωληνώσεις. Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε νέα μείωση διασωληνώσεων και νέων θανάτων.

Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.