Παπαευαγγέλου: Είμαστε το peak του δεύτερου κύματος – Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται για 7 με 10 μέρες

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπευαγγέλου
Μεγάλη διασπορά του κορονοϊού εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στις 6.00 μμ για τον κορονοϊό στο Υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου. Στην ενημέρωση τελικά, δεν παρίστατο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οπότε παίρνουν παράταση οι ανακοινώσεις για επιπλέον μέτρα στα σχολεία.

Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

«Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Παπαευαγγέλου: Μικρή σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη – Οι εισαγωγές, όμως, θα αυξηθούν

Η καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου είπε ότι χρειάζεται να προσέχουμε όλοι και να θεωρούμε ότι με όποιον ερχόμαστε σε επαφή, είναι θετικός στον κορονοϊό. Επίσης, είπε ότι η Covid-19 είναι μία νόσος που δεν κάνει τελικά τόσο μεγάλη εξαίρεση σε ηλικίες, καθώς «σημαντικός αριθμός ενηλίκων από 40 έως και 60 ετών νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Η κυρία Ευαγγέλου εξήγησε ότι η αύξηση σε ΜΕΘ και θανάτους που έχουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται δηλαδή κάποια διαφορά στη συμπεριφορά του κορονοϊού. Αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, το ευχάριστο είναι, όπως είπε η καθηγήτρια, ότι παρατηρήθηκε «μικρή σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μία μείωση του ρυθμού αύξησης και φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Ομως επειδή είναι πολλά τα θετικά κρούσματα, περιμένουμε και νέες νοσηλείες τις επόμενες εβδομάδες».

Πλέον, έχουμε φτάσει στις 350 εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα. Καθώς όμως ο μέσος όρος είναι 11 ημέρες νοσηλείας στις ΜΕΘ, τις επόμενες ημέρες περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Πότε αποδίδει το lockdown Οπως εξήγησε η ίδια, σε 15 με 20 μέρες από την εφαρμογή του lockdown, αρχίζει να μειώνεται ο αριθμός των νεκρών, κάτι που φάνηκε από την επιδημιολογική εικόνα της Ισπανίας. «Μία με δύο εβδομάδες αργότερα, θα δούμε και τον αριθμό των ασθενών σε ΜΕΘ να μειώνεται», κατέληξε η ίδια.