Παπαευαγγέλου: Αύξηση 25% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – 60% η πληρότητα στις ΜΕΘ – Να αποφύγουμε το τρίτο κύμα!

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Ανησυχία προκαλεί η αύξηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, από 450 ασθενείς που νοσηλεύονταν στις 25 Δεκεμβρίου, σήμερα οι νοσηλευόμενοι  είναι 550 δηλαδή αύξηση 20%-25%. «Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε και στους διασωληνωμένους, όμως είναι κάτι που θα φανεί καλύτερα μετά από επτά με δέκα ημέρες», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια τόνισε ότι επειδή αυτές οι ηλικίες μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια, τις επόμενες τρεις εβδομάδες ενδέχεται να δούμε μεγάλη αύξηση σε άτομα τρίτης ηλικίας, που είναι και η πιο επικίνδυνη ομάδα για να νοσήσει σοβαρά από λοίμωξη Covid. «Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την αύξηση της διασποράς που συνέβη μέσα στις γιορτές», τόνισε η ίδια.

Παπαευαγγέλου: «Να προσέξουμε τα νοσοκομεία να μην γυρίσουμε στις εικόνες του Νοεμβρίου»

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στη χώρα είναι 60%, «δυστυχώς όμως σύντομα μπορούμε να επανέλθουμε στην εικόνα του περασμένου Νοεμβρίου». Η κατάσταση θα τραβήξει αρκετά, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, και παρότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας.

«Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε, προκείμενου να μπορούμε να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία και να μπορούμε να ανοίξουμε ακόμη περισσότερες δραστηριότητες στη χώρα μας», σημείωσε.

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, κυρίως για αναπτυξιακούς και έπειτα για εκπαιδευτικούς λόγους. Σημείωσε ότι προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών. Στόχος είναι να ανοίξει όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είπε.

Μαγιορκίνης: «Επιβράδυνση στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ»

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ανά την επικράτεια και η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση, τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όμως, η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να μένει επιβαρυμένη, σημείωσε. Προσέθεσε πως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας.