Παπαευαγγέλου: «8 λεπτά αρκούν για να γίνει διασπορά στο γιορτινό τραπέζι» – Τι έδειξαν οι μελέτες του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Χωρίς τον Νίκο Χαρδαλιά η σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, καθώς όπως έγινε γνωστό, ο υφυπουργός αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις φωνητικές του χορδές και ο γιατρός του συνέστησε αφωνία μέχρι την Τετάρτη.

Μειωμένος εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο αριθμός κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας. Υπάρχει, επίσης σταθεροποίηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, βρισκόμαστε πλέον πιο κοντά στο εμβόλιο, καθώς ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία και δόθηκε άδεια χορήγησης και στις ΗΠΑ.

Παπαευαγγέλου: Οι ευπαθείς ομάδες έχουν προτεραιότητα – Τι έδειξαν οι μελέτες του εμβολίου

Ενόψει του εμβολιασμού της Covid οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν προτεραιότητα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ όπως είπε, είναι εύλογο να δημιουργούνται ερωτηματικά για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς οι μεγάλοι άνθρωποι νοσούν πιο βαριά και ο πιο επικίνδυνος παράγοντας είναι η ηλικία, σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου. Το εμβόλιο Pfizer – BioNTech χορηγήθηκε σε περισσότερα από 18.500 άτομα και άλλα τόσα έλαβαν το placebo. Το εμβόλιο και η μελέτη έγινε και σε ευπαθείς ομάδες, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν άνω των 55 ετών και 4.500 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, άνω των 65 ετών. Οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα, κακοήθειες, διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά και στις ευπαθείς ομάδες η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν στο 95%, «πολύ περισσότερο από τους στόχους που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η πιο συχνή παρενέργεια που εντοπίστηκε ήταν, ο πόνος στο μπράτσο, ο οποίος κρατάει μερικές μέρες. Επίσης, η κόπωση και η κεφαλαλγία. Στα άτομα με τις χρόνιες παθήσεις δεν φάνηκε να υπάρχουν περισσότερες παρενέργειες.

Δύο είναι κατηγορίες οι οποίες δεν θα εμβολιαστούν, οι έγκυες και τα παιδιά, καθώς δεν συμπεριλήφθησαν στις κλινικές μελέτες. Ωστόσο, δώδεκα έγκυες γυναίκες εμβολιάστηκαν κατά λάθος στη Μεγάλη Βρετανία και παρ’ όλα αυτά δεν προέκυψε πρόβλημα με την εγκυμοσύνη τους, όπως σημείωσε η κα. Παπευαγγέλου. Όμως, στους εμβολιασμούς οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά θα εξαιρεθούν. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, όμως, «προτρέπω όλους να το κάνουν», είπε η Καθηγήτρια. Το εμβόλιο θα μας επιτρέψει το 2021 να επιστρέψουμε πίσω στις δραστηριότητές μας.

«Οκτώ λεπτά αρκούν για να γίνει μεγάλη διασπορά στο γιορτινό τραπέζι»

Αν σε ένα διαμέρισμα 150 τμ παρευρεθούν 20 άτομα και φοράνε μάσκα, τότε ο κίνδυνος είναι μικρός. Διαφορετικά χωρίς μάσκα και ειδικά αν έρθουν στο κέφι και τραγουδήσουν, αρκούν 8 λεπτά για να γίνει μεγάλη διασπορά. Τα παραπάνω δήλωσε η κα. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

«Αν κρατάμε τις αποστάσεις και έχουμε στο μυαλό μας τα μέτρα ατομικής προστασίας, τότε υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και μία διασπορά σε ένα σπίτι θα δώσει πολλά κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Είναι σημαντική η αποφυγή του συγχρωτισμού και θα πρέπει να έχουμε μικρή παρέα, να τηρήσουμε τις αποστάσεις και να έχουμε πολύ καλό αερισμό του χώρου. Η αύξηση τις ημέρες των γιορτών εύκολα θα κατέστρεφε ό,τι καταφέραμε αυτές τις εβδομάδες», σημείωσε η Καθηγήτρια.