Παπαευαγγέλου: 450.000 άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν κλείσει ραντεβού – Πάνω από 50 χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Έκκληση προς τους ηλικιωμένους για εμβολιασμό έκαναν σήμερα οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid. Όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και προκειμένου να συναντηθούν με τους αγαπημένους τους, θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν, όπως είπε.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από την ανταπόκριση των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών στον εμβολιασμό είναι αποθαρρυντικά, παρ’ ότι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19.

Οπως είπε η κ. Παπαυαγγέλου, 450.000 άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού, παρότι μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη για υποχρεωτικότητα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εμβολιαστούν. Σήμερα, κλείστηκαν μόλις 11.500 ραντεβού από άτομα άνω των 60 ετών.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα 4.850 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ενώ την εβδομάδα που πέρασε, κάποιες ημέρες καταγράφηκαν περισσότερες από 500 νέες εισαγωγές. Σήμερα, Πέμπτη, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 700 και όπως είπε η καθηγήτρια πρόκειται στην πλειοψηφία τους για ανεμβολίαστους μεγάλης ηλικίας.

«Ενόψει των Χριστουγέννων πρέπει να θωρακίσουμε την ασφάλεια που μας παρέχει ο εμβολιασμός. Ακόμη πιο σημαντικό από τους πολίτες που θα κάνουν την τρίτη δόση, είναι αυτοί που θα κάνουν την πρώτη δόση και ειδικά για άτομα τρίτης ηλικίας και πολίτες με υποκείμενα νοσήματα», τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι σε όλη τη χώρα παρατηρείται γραμμική συσχέτιση της αύξησης των κρουσμάτων σε περιοχές όπου δεν έχει εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. «Οι 10 γεωγραφικές περιφέρειες με την υψηλότερη θνητότητα στη χώρα, είναι εκεί που ο εμβολιασμός είναι κάτω του 55%» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος η κ. Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν το πρωί από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, κάλεσε όλο τον πληθυσμό να κάνει τα διαγνωστικά αυτά τεστ, τα οποία θα διατεθούν δωρεάν για δύο βδομάδες πριν και μετά τις γιορτές, και επίσης να ελέγχονται με τέτοια τεστ όλοι, προτού να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση τις ημέρες των εορτών.

Η ίδια προέβλεψε ότι είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να δούμε αύξηση των κρουσμάτων, «η οποία όμως δεν θα μας ανησυχεί, καθώς θα ξέρουμε ότι αυτό θα συμβεί, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάνει το self test».

Γκάγκα: Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ και είναι μεγάλη

Παρά την σταθεροποίηση που εμφανίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη, καθώς είναι αυξημένες οι εισαγωγές, τόνισε απόψε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Όπως προέβλεψε, θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπερβαίνουν πλέον τον εαυτό τους.

Αναφερόμενη στο πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, είπε ότι θα δούμε κι άλλα κρούσματα, ενώ μιλώντας για τον ασθενή με την Όμικρον, είπε ότι βρίσκεται στο σπίτι του και παρακολουθείται από τους γιατρούς.

«Να είμαστε εμβολιασμένοι και να περιορίσουμε τις επαφές μας για να ελεγχθεί η πανδημία», τόνισε η κ. Γκάγκα, η οποία εξήγησε ότι φαίνεται ότι ο εμβολιασμός καλύπτει και την παραλλαγή Όμικρον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γκάγκα είπε ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας δεν έχει συζητηθεί για άλλες ομάδες πληθυσμού. «Υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, έγινε για την δική τους ασφάλεια, γιατί αυτοί είναι που κυρίως κινδυνεύουν», ξεκαθάρισε.