Παπαευαγγέλου: 4.500 ασθενείς σε όλη τη χώρα – Μαύρο «ρεκόρ» στις εισαγωγές αυτήν την εβδομάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Καλπάζει η πανδημία στη χώρα μας, ενώ από τον Σεπτέμβριο έχουν πεθάνει 84 άτομα κάτω των 60 ετών χωρίς παράγοντες κινδύνου και δίχως υποκείμενο νόσημα, όπως ανέφερε επικαλούμενη στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.  

Αισθητή είναι πλέον η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 να έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Αντίθετα η διασπορά και τα νέα κρούσματα εμφανίζουν σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Τα παραπάνω ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την Covid-19.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 54.000 και η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλή θνητότητα παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες 10 μέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην επικράτεια 4.500 ασθενείς με λοίμωξη Covid. Την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό είναι 405 την ημέρα, ενώ χθες, Τετάρτη, είχαμε ρεκόρ με 490 εισαγωγές.

«Ετσι, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους. Η πληρότητα ΜΕΘ είναι πλέον 89% στην επικράτεια, μετά την αύξηση όμως μέσα στην εβδομάδα των κλινών», ανέφερε.

Παπαευαγγέλου: Γιατί θα πρέπει να κάνουμε τεστ

Όπως είπε η ίδια, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τεστ για τον κορονοϊό, και ανέφερε το παράδειγμα των παιδιών σχολικής ηλικίας. «Είναι η μοναδική ηλικιακή ομάδα που κάνει δύο φορές την εβδομάδα τεστ στο σύνολό της, και εννέα στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του τεστ που κάνουν για να πάνε στο σχολείο. Έτσι, περιορίζεται η μετάδοση και τα νέα κρούσματα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«1,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί από τέλος Οκτωβρίου στην Ελλάδα»

Από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι χθες, Πέμπτη, διενεργήθηκαν 1,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί. «Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα 320.000 συνάνθρωποί μας άλλαξαν γνώμη και πήγαν να κάνουν το εμβόλιο», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός και στις μικρές ηλικίες και όχι μόνο στους ηλικιωμένους. «Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τον Σεπτέμβριο έχουν πεθάνει 84 άτομα κάτω των 60 ετών χωρίς παράγοντες κινδύνου, δίχως υποκείμενο νόσημα», είπε η ίδια.

Μέχρι σήμερα παγκοσμίως έχουν γίνει πάνω από 7,5 δισ. εμβόλια, ενώ καθημερινά διενεργούνται 30 εκατ. εμβολιασμοί. Το 52,3% των πολιτών παγκοσμίως έχουν εμβολιαστεί. Κάτι που σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον καινούργιο, κατέληξε η ίδια.