Παπαευαγγέλου: 100 παιδιά σε νοσοκομεία με Covid-19! Το 30% των κρουσμάτων είναι μαθητές

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Τρία στα 10 νέα ημερήσια κρούσματα του κορονοΪού είναι παιδιά. Την ίδια στιγμή 100 παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, στην πλειοψηφία τους σε ηλικίες κάτω από 11 ετών. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εκατό (100) παιδιά νοσηλεύονται σε παιδιατρικές κλινικές και νοσοκομεία όλης της χώρας, αριθμός που αποτελεί το 2 έως 2,5% του συνόλου των νοσηλευομένων στην Ελλάδα. Στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 11 ετών, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το 30% των κρουσμάτων αφορά τα παιδιά σχολικής ηλικίας, το 90% των οποίων διαγιγνώσκονται με self test, καθώς είναι ασυμπτωματικά», όπως είπε η ίδια.

Όπως ανέφερε η ίδια παρουσιάζονται τα εβδομαδιαία στατιστικά της πανδημίας, ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων για την εβδομάδα που πέρασε, υπολογίζεται σε 21.000 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ στις 140.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα.

Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν, αυξήθηκε η θετικότητα από το 5,7% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, στο 7,3%, κυρίως λόγω του μικρού αριθμού τεστ που έγιναν την περασμένη εβδομάδα με την κακοκαιρία «Ελπίς».

 «Θέλει αρκετή σκέψη η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων» τόνισε η ίδια η κα. Παπαευαγγέλου σε σχετική ερώτηση για το εάν θα χαλαρώσουν και πότε τα περιοριστικά μέτρα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλά και ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης πρόσθεσε πως «Θέλουμε ακόμα καιρό για να φτάσουμε σε «μαγικά» νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη».

Η διασπορά είναι ακόμη μεγάλη, αν και οι «σκληροί» δείκτες θα πέσουν τις επόμενες εβδομάδες

Η κα Παπευαγγέλου σημείωσε πως σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που παρουσιάστηκαν σε νέα μελέτη των Καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα, στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα φτάσουν περίπου τους 500. Τις επόμενες εβδομάδες οι «σκληροί» δείκτες θα πέσουν, όπως είπε, αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί, θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους σημείωσε.

Αυτή τη στιγμή 4.500 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας. Ο μέσος όρος στις ημερήσιες εισαγωγές έφτασε και τους 450 ασθενείς ανά ημέρα. Το 88% των νεών εισαγωγών αφορά ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ το 80% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 80 ετών.

Ο μέσος όρος των ασθενών με Covid-19 που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό είναι 104 και η μέση ηλικία τους τα 81 έτη. «Σχεδόν δύο μήνες μετά την εμφάνιση και επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον, βλέπουμε μία σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων, αλλά σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε η καθηγήτρια και πρόσθεσε πως στα νοσοκομεία παρατηρείτε ήπια αποκλιμάκωση.

Η ίδια τέλος επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Αλλά και ο Καθηγητής Μαγιορκίνης από τη μεριά του πρόσθεσε, πως δεν υπάρχει «αθώος ιός» για του ηλικιωμένους.