Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη: Απεργούν νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, πρόνοια

  • Ρούλα Τσουλέα
γιατροί
Συμμετέχουν γιατροί και εργαζόμενοι. Κύρια αιτήματα οι προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις μισθών.

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια, ζητώντας μεταξύ άλλων να καλυφθούν οι κενές θέσεις του προσωπικού και αντιδρώντας στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων.

Οι υγειονομικοί συγκεντρώνονται ήδη στην πλατεία Μαβίλη, στην Αθήνα, απ’ όπου στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.

Γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.  Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συμμετέχει στην απεργία διαμαρτυρόμενη για τις ελλείψεις προσωπικού, τα απογευματινά χειρουργεία και τις αποδοχές του υγειονομικού προσωπικού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν, μεταξύ άλλων, διπλασιασμό του προσωπικού, των μισθών και της αποζημίωσης των εφημεριών. Ζητούν επίσης να φορολογούνται αυτοτελώς οι εφημερίες και να είναι αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες. Διεκδικούν επίσης να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.  Και τονίζει πως σε σύγκριση με πέρυσι το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι μειωμένο κατά 3.000 άτομα.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αυξήσεις μισθών και μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των επικουρικών εργαζομένων. Ζητά ακόμα ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού και επίδομα επικίνδυνης/ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Οι υγειονομικοί έχουν εξαγγείλει νέα κινητοποίηση για τις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Φωτογραφία: Eurokinissi