Πάνω από 500 άτομα φιλοξενούνται στα νοσοκομεία χωρίς να είναι ασθενείς – Γιατί δεν παίρνουν εξιτήριο

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Την έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών στη χώρα αναδεικνύει με μια νέα καταγγελία της, η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε επιστολή που κοινοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, γιατρός καταγγέλλει το μείζον πρόβλημα των ατόμων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, χωρίς να χρειάζεται.

Μετανάστης φιλοξενούνταν επί 4 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και δεν έπαιρνε εξιτήριο, καθώς όπως λέει ο γιατρός, δεν είχε που να μείνει και οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους δεν έδειξαν καμία μέριμνα. Τελικά ο ασθενής κατέληξε στο Νοσοκομείο τις προηγούμενες μέρες.

Παρόμοια περιστατικά με ανθρώπους που βρίσκονται σε νοσοκομεία χωρίς να είναι ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα 500.

«Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, τις δεκάδες νοσηλείες στα νοσοκομεία ατόμων χωρίς προβλήματα υγείας που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο επειδή δεν έχουν που να πάνε. Εκτιμάται ότι πάνω από 500 άτομα με κοινωνικά προβλήματα βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία και καταλαμβάνουν κρεβάτια στις παθολογικές κλινικές που μας είναι άκρως απαραίτητα αυτή τη στιγμή λόγω έξαρσης των ιώσεων. Πολύ καλά κάνουν οι γιατροί και δεν τους εκδίδουν εξιτήρια για να μην βρεθούν το δρόμο. Το νοσηλευτικό προσωπικό τους παρέχει τη καλύτερη δυνατή φροντίδα», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Νοσοκομείο Ρίου: 4 χρόνια «νοσηλευόμενος»

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων συναντούν «τείχος» στη προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα και να βοηθήσουν τους φιλοξενούμενους να γυρίσουν στο σπίτι τους ή να βρουν κοινωνική δομή να τους αναλάβει, σημειώνουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν πως όλα αυτά γίνονται γιατί οι δημόσιες μονάδες πρόνοιας λόγω ελλείψεων προσωπικού έχουν δεκάδες θέσεις φιλοξενίας κλειστές και λίστα αναμονής για φιλοξενία πάνω από ένα χρόνο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μετανάστη, που μετά από 4 χρόνια φιλοξενίας στο Νοσοκομείου του Ρίου -χωρίς να είναι ασθενής- πρόσφατα κατέληξε στον θάνατο.

«Οι κοινωνικές υπηρεσίες έκαναν τεράστια προσπάθεια να βρουν κοινωνική δομή φιλοξενίας, αλλά μάταια. Το νοσηλευτικό προσωπικό τον φρόντιζε επί 4 χρόνια μέχρι που κατέληξε. Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου με επιστολή του ευχαριστεί το προσωπικό και με δύο γραμμές αναδεικνύει το πρόβλημα», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε την επιστολή του γιατρού: