Πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
ενδοοικογενειακής
Πάνω από 100 ελληνόπουλα έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C, όπως αποκάλυψε κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Με αφορμή το νέο περιστατικό με τον 11χρονο από τη Λέσβο που μεταφέρθηκε εσπευσμένα χθες στο βράδυ με αεροδιακομιδή από το νησί στην Αθήνα και το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) που παρουσιάζεται στα παιδιά, ως επιπλοκή της Covid-19.

Μέχρι στιγμής, το σύνδρομο αυτό έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα, είπε η ίδια: «Πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C στη χώρα μας. Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, από όσο γνωρίζουμε. Τα 50 από αυτά έχουν διαγνωστεί, ενώ τα υπόλοιπα έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να παραπέμπει εκεί. Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Και ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για εμβολιασμό των παιδιών  ήταν αυτή ακριβώς η σοβαρή κατάσταση. Δεν αφήνει κανένα σύστημα να μη συμμετέχει και κυρίως το κυκλοφορικό», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C

Στα τέλη Απριλίου του 2020, υπήρξαν αναφορές από την Ευρώπη και στη συνέχεια και τις ΗΠΑ, οι οποίες περιέγραψαν την εμφάνιση μιας νέας, εμπύρετης κλινικής οντότητας στα παιδιά που περιελάβανε επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που συχνά απαιτούσε φροντίδα σε ΜΕΘ.

Χαρακτηριζόταν επίσης από εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα και φλεγμονώδεις αλλαγές στον στοματικό βλεννογόνο. Ενώ αρχικά ορίστηκε ως Kawasaki-like syndrome, έγινε σύντομα σαφές ότι αυτό το νέο σύνδρομο ήταν πολύ διαφορετικό από τη νόσο Kawasaki.

Αυτό το αναδυόμενο σύνδρομο, που μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη νόσο Kawasaki, έχει πλέον περιγράφει σε όλο τον κόσμο και ονομάζεται Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C) σε παιδιά που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19.

Η συνολική κλινική εικόνα του MIS-C είναι παρόμοια από πολλές απόψεις ως προς την καθυστερημένη, σοβαρή φάση Covid-19 σε ενήλικες, η οποία χαρακτηρίζεται από μια καταιγίδα μεσολαβητών φλεγμονής, συνεπακόλουθη κατάσταση υπερφλεγμονής και βλάβη σε πολλά όργανα, που πολύ συχνά περιλαμβάνει σοβαρή μυοκαρδίτιδα και οξεία νεφρική βλάβη.

Θεμιστοκλέους: Η πορεία των εμβολιασμών

Σήμερα, Δευτέρα η χώρα μας ξεπέρασε τους 19.600.000 εμβολιασμούς, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία.

Ενδεικτικά, 7.990.000 έχουν κάνει τη μια δόση του εμβολίου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 74,2% του γενικού πληθυσμού και 7.380.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 70,3% του γενικού πληθυσμού.

Εχουν γίνει 4.960.000 εμβολιασμοί και 146.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Σήμερα 7 Φεβρουαρίου έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει επτά μήνες από το διδοσικό εμβόλιο και τρεις μήνες από το μονοδοσικό.

Από τους 440.000 που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 92,5%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν