Παννατική στάση εργασίας: Όποιος μπερδεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων δομών υγείας του λεκανοπεδίου Αττικής πραγματοποιούν σήμερα μέχρι τις 15:00 προγραμματισμένη στάση εργασίας και διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους. Αιχμή του δόρατος οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και ο θεσμός του επικουρικού γιατρού.

ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ ήταν στις επάλξεις αλλά την εμφάνισή τους έκαναν αυτή τη φορά και κότες…

Όπως επισημαίνουν από την ΠΟΕΔΗΝ,  ήθελαν να δείξουν ότι η κυβέρνηση «κάνει τον κόκορα» μόνο στο εσωτερικό -εξού και μια γραβάτα που υπήρχε σε κλουβί με ταμπέλα με τη φράση «κυβέρνηση εσωτερικού»-.

Σε ένα άλλο κλουβί με κότες υπήρχε η ταμπέλα «κυβέρνηση εξωτερικού», για να τονιστεί πως κυβέρνηση «κάνει την κότα» στο εξωτερικό.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στόλισαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με «κάρτες που δείχνουν ότι ο κλάδος της υγείας είναι πλέον στο κόκκινο» και πως τα πρωτοχρονιάτικα δώρα της κυβέρνησης παραπέμπουν στην λιτότητα, στην υποστελέχωση και στις περικοπές.

Αιτήματα των εργαζομένων:

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
-Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όλου του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
-Σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα του πρώην εργολαβικού προσωπικού.
-Αύξηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και να μην επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους με τα έξοδα μισθοδοσίας των συμβασιούχων .
-Αύξηση στους μισθούς.
-Ένταξη στα ΒΑΕ.

Διαβάστε τι αναφέρει το ΠΑΜΕ- Υγείας -Πρόνοιας:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο Υπ. Υγείας στη 1 μμ
και ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ στη Βουλή

√ Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ – ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί).
√ Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του «Δώρου» Χριστουγέννων. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς & σε συντάξεις
√ Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
√ Αποκλειστικά δημόσια & δωρεάν Υγεία – Πρόνοια με πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε

Είναι γνωστό ότι χιλιάδες συνάδελφοι μας, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις – που εργάζονται χρόνια δίπλα μας, καλύπτοντας μέρος των μεγάλων ελλείψεων – βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης.
Πρόκειται για 500 περίπου επικουρικούς γιατρούς που απολύονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου και άλλους 600 περίπου, μέσω ΕΣΠΑ, που απολύονται μέχρι 31 Ιανουαρίου, ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των τουλάχιστον 360 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου.
Ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, η απόλυση τους θα έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο, μέχρι τις 31 Μαΐου 2019. Έχουν ήδη απολυθεί (και απολύονται καθημερινά) δεκάδες επικουρικοί γιατροί καθώς και νοσηλευτές, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που εργάζονταν σε ΜΕΘ ενώ παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις μέχρι σήμερα, ολόκληρο το 2018, ΔΕΝ έχει προκηρυχθεί θέση μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και αν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, τις συνεχείς βάρδιες και εφημερίες, την ταλαιπωρία και την επικινδυνότητα τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς. Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλεί ο υποτιθέμενος «καυγάς» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το ποια είναι η «λιγότερο κακή» αναλογία μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα στην υγεία – πρόνοια.
Την ίδια ώρα, παρά τους έξαλλους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για δήθεν «εκδίωξη των εργολάβων», οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν, σε δεκάδες δημόσιες μονάδες, να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενες χιλιάδες εργολαβικούς εργαζόμενους. Ενώ και όπου ακόμη έχει προχωρήσει η διαδικασία με προσλήψεις ορισμένου χρόνου (με ατομικές συμβάσεις) στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης κλπ, οι εργαζόμενοι βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης λόγω λήξης των συμβάσεων τους, για να μη μιλήσουμε για τις απαράδεκτες συνθήκες.

Αντίστοιχα για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, η παράταση της σύμβασης (που πάντως δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί), κάτω και από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δεν εξασφαλίζει στους εργαζόμενους πλήρη δικαιώματα (πχ επίδομα τέκνων και μισθολογική εξέλιξη), ούτε βέβαια μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Κανένας εφησυχασμός απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα!

ΟΛΟΙ καταλαβαίνουμε ότι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί «τέλους των Μνημονίων» (χωρίς να έχουν καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό νόμο) που συνοδεύονται από την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων (μείωση του αφορολόγητου, ιδιωτικοποιήσεις κλπ) αποσκοπούν μόνο στο να εμποδίσουν η αγανάκτηση μας να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τα δικαιώματα μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη συνάντηση (26 Νοεμβρίου), ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι, αντί για αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων -Πάσχα, η συγκυβέρνηση έχει άλλες «προτεραιότητες». Οι «κυβερνητικές προτεραιότητες» αποδεικνύονται από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που προβλέπει νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών (με ετήσιο όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και αντίστοιχη απώλεια κρατικών εσόδων που θα φτάσει τα 460 εκατ. ευρώ) και άλλα 51 εκατ. ευρώ (από την πληρωμή από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για νέους εργαζόμενους) ενώ ταυτόχρονα, αυξάνεται η φορολογία για τις λαϊκές οικογένειες κατά 1 δισ. ευρώ, ο ΦΠΑ κατά 177 εκατ. ευρώ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κατά 89 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ επιπλέον και αυξάνονται οι εισφορές για υγειονομική περίθαλψη ενώ πάνω από 2 δισ.ευρώ είναι η πρώτη δόση της επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, που προβλέπει ο πρόσφατος «Αναπτυξιακός Νόμος» και 4 δισ.ευρώ πληρώνουμε κάθε χρόνο για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και συμμετοχή σε ΝΑΤΟΪΚΈς στρατιωτικές επεμβάσεις.

Να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία

Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού που έχει πάρει δραματική διάσταση με τη συνακόλουθη εντατικοποίηση και το τσάκισμα της υγείας κι ασφάλειας των υγειονομικών (αλλά και των ασθενών), η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η συνέχιση της λιτότητας στους μισθούς μας εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Για να μπορούν να «ανταπεξέλθουν» τα νοσοκομεία, χρειάζονται εργαζόμενους με λιγότερα δικαιώματα, με μικρότερο «μισθολογικό κόστος». Στην κατεύθυνση αυτή, αναθέτουν στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Ε (όπως ονομάστηκε η ΕΣΑΝ Α.Ε)., να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 18 δημόσια νοσοκομεία από 1-1-2019.

Ωστόσο, σ’αυτά τα κυβερνητικά σχέδια στέκονται πολύτιμοι αρωγοί οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η προσπάθεια να εμποδίσουν αρχικά και κατόπιν να υπονομεύσουν την ενιαία πανεργατική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση. Χαρακτηριστική και η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, όπου – από κοινού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ – φαίνεται πλέον ότι διαπιστώνουν «θετικές πλευρές» στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αν και δεν μπορούν να κρύψουν ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν σύντομα χωρίς δουλειά.
Οργανώνουμε τον αγώνα – Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι!

Από την ίδια τη ζωή έχει αποδειχτεί ότι δεν πρόκειται κανείς να μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας προσανατολισμένος στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικών μας συμφερόντων. Σας καλούμε όλους χωρίς να απορρίψουμε την κυβερνητική προπαγάνδα, να παραμερίσουμε τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν οι πλειοψηφίες σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ και να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Γνωρίζουμε, ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να συμβάλλει στην κοινή δράση των υγειονομικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους ενάντια στον κοινό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους, την Ε.Ε.–ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των επιτευγμάτων της επιστήμης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.