Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Χρειάζονται άλλα 25,7 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η ετήσια δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Άμεση ενίσχυση του κωδικού δαπάνης για φυσικοθεραπείες του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, ζητεί με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών. Όπως λένε, 4,4 μήνες δωρεάν υποχρεούνται να δουλεύουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές!

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, με την οποία ζητά την άμεση ενίσχυση του κωδικού φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ για το 2018 από αδιάθετα κονδύλια, όπως π.χ. είναι αυτά που προβλέπονται για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τη φυσικοθεραπεία, που ανέρχεται στα 70.000.000 €, υπολείπεται κατά 25.777.131 ευρώ της πραγματικής ανάγκης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη το 2015 ήταν 91.675.120,9 ευρώ, το 2016 ήταν 96.144.021,83 ευρώ και το 2017 ήταν 95.777.131,61 ευρώ.

Σύμφωνα δηλαδή με τον ΕΟΠΥΥ, η πραγματική ανάγκη για δαπάνες φυσικοθεραπείας είναι επιπλέον της προϋπολογισθείσας κατά 25.777.131 ευρώ, δηλαδή κατά 36,8%.

Για αυτά τα ποσά ο συμβεβλημένος φυσικοθεραπευτής υποχρεώνεται σε εργασία χωρίς αμοιβή, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία των κλειστών προϋπολογισμών που προβλέπουν REBATE και CLAW-BACK, η υπέρβαση της δαπάνης του κλειστού προϋπολογισμού μετακυλίεται στις πλάτες των παρόχων.

Με άλλα λόγια ο Φυσικοθεραπευτής εργάζεται το 36,% του χρόνου εργασίας του χωρίς αμοιβή, δηλαδή 4,4 μήνες το χρόνο ΔΩΡΕΑΝ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, κατά πάσα πιθανότητα το Clawback του α΄ εξαμήνου 2018 θα είναι πάλι σε υψηλά επίπεδα και πιθανότατα σε υψηλότερα από τα περυσινά. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία για τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, αφού θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον και παρακρατούμενο Clawback των προηγούμενων ετών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητεί από το υπουργείο Υγείας να εξετάσει τις  προτάσεις του, για να μην έχουν τα μέλη του δυσμενέστερες οικονομικές επιπτώσεις, σε μια εποχή που ήδη δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν