Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών: Τεράστιο σκάνδαλο η πραξικοπηματική προικοδότηση των ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης Αναπήρων – ΚΑΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Τεράστιο σκάνδαλο αποτελεί η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων των Κέντρων Αποκατάστασης Αναπήρων από το υπουργείο Υγείας", καταγγέλλει σήμερα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών κάνοντας λόγο για εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο οδηγούν τα μέλη του οι παράνομες πρακτικές του ΕΟΠΥΥ. 

Όπως αναφέρουν από τον ΠΣΕ, «καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αρνείται από το 2016 την υπογραφή των συμβάσεων που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ, αφού τις θεωρεί άδικες και λεόντειες, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε – μέσω του νέου ΕΚΠΥ – να «προικοδοτήσει» τα ΚΑΑ με ολόκληρο το κονδύλι της ειδικής αγωγής που αφορά τις εργοθεραπείες, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα τους εργοθεραπευτές που συνεργάζονται με τα ΚΑΑ να υπογράψουν βεβαίωση που τους καθιστά ουσιαστικά συμβασιούχους με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και υπάλληλους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κατά παράβαση κάθε νόμου που αφορά την ελεύθερη εργασία».

Τι συνέβη

Πιο συγκεκριμένα, με την πρόσφατη τροποποίηση του ΕΚΠΥ επιτρέπεται στα ΚΑΑ ανοιχτής περίθαλψης να διενεργούν και μεμονωμένες πράξεις ειδικής αγωγής μέσω ειδικής σύμβασης, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες. ‘Οπως επισημαίνουν, «με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας παρακάμπτει τους ιδιώτες εργοθεραπευτές και οι ασφαλισμένοι κατευθύνονται ξεκάθαρα προς τα ΚΑΑ, με τον ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί σαν έμμεσος διαφημιστής τους».

Και όχι μόνο  αυτό…

Παράλληλα, η Διεύθυνση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, απαιτεί από τους συνεργαζόμενους με τα ΚΑΑ εργοθεραπευτές, την υπογραφή Υπεύθυνης Δήλωσης, όπου μεταξύ άλλων ο εργοθεραπευτής δηλώνει : «Έχω λάβει γνώση ότι από τη σύμβαση του ΚΑΑ με τον ΕΟΠΥΥ για την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής, απαγορεύεται ως επαγγελματίας υγείας του ΚΑΑ να συνάψω ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες ειδικής αγωγής».

Και καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές:

«Έτσι, με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο, εξασφαλίζεται ότι ο συνεργαζόμενος με τα ΚΑΑ εργοθεραπευτής υπογράφει εμμέσως σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα γίνεται και υπάλληλος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας που διέπει την ιδιωτική απασχόληση.

Είναι απίστευτες οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί μια αριστερή Κυβέρνηση, που περηφανεύεται για το ηθικό της πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών της αντιπάλων, για να εξυπηρετήσει από τη μια πλευρά τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και από την άλλη για να οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών καλεί τα μέλη του να μην υπογράψουν κανένα αντίστοιχο έγγραφο, καθώς αυτό θα ανοίξει την κερκόπορτα για τον επαγγελματικό αφανισμό ολόκληρου του κλάδου».