Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ): Πώς πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί από τους ιδιώτες γιατρούς

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Προτάσεις για τον καλύτερο σχεδιασμό των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στο Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ αυτών, ο ΠΙΣ υποστηρίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να τηλεφωνούν απ' ευθείας στον ιδιώτη γιατρό για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Συστάσεις για καλύτερη οργάνωση του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, κάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, για να είναι «επιτυχής και μαζικός», ο εμβολιασμός προϋποθέτει «ευέλικτη οργάνωση».

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ οι «ασάφειες και οι υπερβολές στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό» αποθαρρύνει τα 20.000 ιατρεία να συμμετάσχουν στην εμβολιαστική προσπάθεια της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό επικοινωνώντας απευθείας με τον ιατρό τους, καθώς αυτή η απλή διαδικασία -σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς- εξασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και συμβουλευτική. «Επιπλέον, θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αμφιβολίες και δισταγμοί που μπορεί να συνοδεύουν το συγκεκριμένο εμβολιασμό».

ΠΙΣ: Χρειάζεται ευελιξία για να πετύχουν οι εμβολιασμοί

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τους γιατρούς του ΠΙΣ θα βοηθήσει, ώστε να γίνεται οικονομία χρόνου. Το ιστορικό της υγείας -που σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται μετά την άφιξη του ασθενούς στο εμβολιαστικό κέντρο- οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν από τους ασθενείς τους προηγουμένως, «ώστε να μην υπάρχει σπατάλη χρόνου, εμβολίων και εμπιστοσύνης. Πρακτικά δηλαδή, κατά την άφιξη στο εμβολιαστικό κέντρο θα είναι απαραίτητη μια απλή θερμομέτρηση».

Ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι τα 12.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τον διακανονισμό ραντεβού από άλλα κέντρα (σ.σ. φαρμακεία), «θα σπαταληθούν σε μία άσκοπη, αντιεπιστημονική και ατελέσφορη διαδικασία».

Επιπροσθέτως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι θα βοηθήσει αν:

– Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα επιλογής εμβολιαστικού κέντρου και τα ιατρεία, δυνατότητα καθορισμού ωραρίου και ημερών λειτουργίας.

– Διευκρινισθεί ο αριθμός των επισκεπτών/τριών υγείας και των νοσηλευτών/τριών που μπορεί να επιτηρεί κάθε ιατρός, ώστε να είναι εφικτή η διοργάνωση και μαζικότερων εμβολιασμών, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

-Στα ιατρεία, όταν οι εμβολιασμοί γίνονται από τον ίδιο τον ιατρό, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα και την καταχώρηση του εμβολιασμού, εφόσον εργάζεται μόνος του. Με τον τρόπο αυτό, που είναι ήδη γνωστός και συνηθισμένος από άλλους εμβολιασμούς, η δυνατότητα εμβολιασμών της χώρας θα αυξηθεί κατακόρυφα.

– Αν διευκρινιστεί πώς διακινούνται και παραλαμβάνονται τα εμβόλια, καθώς και για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

– Αν δοθεί μέριμνα για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στους χώρους εργασίας τους, δημόσιους και ιδιωτικούς.