Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ): «Να μπει ένα τέλος στα περιστατικά βίας εις βάρος γιατρών»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Περιστατικά βίας κατά γιατρών και νοσηλευτών που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη προτάσσει στην ενημερωτική καμπάνια του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σωρεία περιστατικών με υγειονομικούς που έπεσαν θύματα βίας και ξεσπάσματος από εξοργισμένους ασθενείς και τους συγγενείς τους σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας, καταγράφει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη βία κατά των γιατρών, με αφορμή  στην ενημερωτική εκστρατεία του κατά της βίας των γιατρών, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Ιατρών και των Επαγγελματιών Υγείας που γιορτάζεται στις 12 Μαρτίου.

Ο κατάλογος των γιατρών – θυμάτων επίθεσης, μακρύς:

Ο Σταύρος Καλπαδάκης, γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 8 Ιανουαρίου δέχθηκε επίθεση από συνοδό ασθενούς, που του προκάλεσε σπασμένα πλευρά και ισχίο και τον έθεσε εκτός υπηρεσίας για δύο μήνες.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας, Γιώργος Χαλιώτης δέχτηκε τον περασμένο μήνα επίθεση από έναν άνδρα που βγήκε εκτός εαυτού για τις συνθήκες νοσηλείας της μητέρας του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και πήγε να διαμαρτυρηθεί. Αφού σημειώθηκε έντονος διαπληκτισμός, ο άνδρας έσπρωξε δυνατά τον κ. Χαλιώτη, ο οποίος έπεσε στο πάτωμα και χτύπησε στο κεφάλι.

Στη Βέροια τον Ιανουάριο ασθενής γρονθοκόπησε διασώστη του ΕΚΑΒ επειδή διαφώνησε με το δρομολόγιο που ακολούθησε το ασθενοφόρο.

Στη Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική στο Θριάσιο, συνοδός επιτέθηκε σε προσωπικό της κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείου υπέβαλε μήνυση και ο δράστης συνελήφθη.

Τον περασμένο Ιούνιο στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ίδιου νοσοκομείου, μία παιδίατρος δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο από συγγενή ασθενούς. Επίσης επιλήφθηκε η διοίκηση.

Η βία στους χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, όπως τονίστηκε στη σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που έγινε το Σάββατο 4 Μαρτίου στη Δράμα.

Το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί κατά τη σύνοδο του Conseil Européen des Ordres des Médecins (CEOM ) τον περασμένο Μάιο στη Θεσσαλονίκη.

Στο τέλος της συνόδου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προχώρησε σε προτάσεις προς την Πολιτεία με τη συμφωνία των μελών της συνόδου των προέδρων.

 Δείτε τις αφίσες της καμπάνιας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

 

ΠΟΥ: 6 στους 10 γιατρούς έχουν πέσει θύματα βίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 38% των επαγγελματιών υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα και τον χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της καριέρας του. Επικαλούμενος τα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης 253 διεθνών μελετών, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την πανδημία (2019), ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας αναφέρει ότι έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας το τελευταίο έτος. Η πιο συχνή μη σωματική βία είναι η λεκτική (58%) και ακολουθούν οι απειλές (33%) και η σεξουαλική παρενόχληση (12%).

Βία κατά των γιατρών: Τι ζητούν οι γιατροί από την Πολιτεία

Ειδικότερα, η Σύνοδος των προέδρων στη Δράμα αποφάσισε τα εξής:

1. Κύριος στόχος αποτελεί η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στο οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (πχ ακτινοθεραπείες).

2. Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.

3. Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές Αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.

4. Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.

5. Μπουτόν (κόμβιο) κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.

6. Στελέχωση της φύλαξης των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.

7. Επίσης, ύψιστης σημασίας και πρώτης προτεραιότητας είναι η ίδρυση παρατηρητηρίου περιστατικών βίας στις υπηρεσίες υγείας. Η ίδρυση και λειτουργία παρατηρητηρίου περιστατικών βίας έχει τεθεί επιτακτικά σε όλα τα ψηφίσματα των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Φορέων, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή, αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των περιστατικών βίας. Παρατηρητήριο χρειάζεται να εδρεύει σε κάθε υπηρεσία υγείας της χώρας και ο κεντρικός συντονισμός να πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας από κοινού με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο ΠΙΣ υλοποιεί ενημερωτική καμπάνια για τη βία κατά των ιατρών με αφίσες στα νοσοκομεία όλης της χώρας και στους σταθμούς Μετρό με την ευγενική συμμετοχή της «Αττικό Μετρό».